Print Friendly, PDF & Email

De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți propune un interesant proiect în cadrul Centenarului, editând, pentru început, o carte în două volume despre Nesupusele din istoria recentă sau mai puțin recentă a României. Lansarea: 6 noiembrie la Institutul Francez, Dacia 77.

Comunicatul pune accent pe ceea ce nu caracterizează proiectul: „NESUPUSELE nu reprezintă o enciclopedie de personalităţi feminine și nici o antologie de povești inspiraționale […, ci …] un proiect de educaţie alternativă având ca teme transversale: diversitatea culturală, dezvoltarea valorilor patriotismului şi ale spiritului civic, respectul pentru istoria privată, cea de zi cu zi, nu doar pentru cea publică a unei ţări. Este un proiect care pune în valoare elite, dar care, în acelaşi timp, redefinește termenul de excepționalitate și încearcă să dărâme stereotipii”. Concret, sunt 100 de povești fictive, bazate pe o solidă documentare despre „ femei «de succes» în sensul obișnuit al termenului, dar şi într-un sens mai generos, în care reuşita înseamnă diplomaţie, adaptare asumată la vremuri, empatie, grijă cotidiană pentru aproape, implicare, discreție, coloană vertebrală, modestie, tandreţe, răbdare. Nesupunerea lor a fost şi este nespusă în manualele școlare.”

Proiectul, încă din definirea sa, are meritul de a atrage atenția asupra întârzierii în reducerea decalajelor de gen pe care a înregistrat-o România, chiar și în contextul modernizărilor rapide de după Marea Unire, și asta în condițiile în care ele avuseseră un rol important în timpul războiului, comparabil cu al femeilor din Europa occidentală (vezi și cărțile pe această temă ale lui Alin Ciupală). Drepturi esențiale, precum dreptul de vot, au fost acordate femeilor abia la sfârșitul anilor 1930, iar valorificarea lor socială a fost blocată și după această dată de conservarea modelului patriarhal pe toate treptele societății. Astfel, istoria ne arată mai degrabă grupuri și personaje feminine „nesupuse” societății patriarhale decât unele de femei active, cu o activitate recunoscută și evaluări pe aceleași scale valorice.

Autoarele cărții „100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă” sunt Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grunberg, Cristina Andone, iar lor li s-au alăturat ilustratoarele Sorina Vazelina, Szabo Zelmira, Maria Surducan, Ileana Surducan, Cristina Radu, Anabella Orosc, Kurti Andreea, Keszeg Agnes, Oana Ispir, Livia Coloji, Maria Brudașcă, Criss Barsony.

După lansare, proiectul va fi itinerat în Brașov, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara, Vânătorii Mici-Giurgiu, Răcari-Ialomița, Constanța și Piatra-Neamț.