hedwig

Nu prea știu de unde să o apuc. Dar asta e de bine, pentru că nu am mai văzut așa un spectacol pe la noi. E poveste cu transexuali, e concert, e cabaret? Dumnezeu știe cum s-ar putea defini. Pe scurt, este Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half, după scenariul de musical-rock semnat de John Cameron Mitchell. Iris Spiridon, o tînără regizoare pe cît de suavă, pe atît de năzbîtioasă, a montat spectacolul după ce s-a îndrăgostit, acum mulți ani, de filmul cu același nume, devenit repede cult în lumea largă. Uite, pariem că o să vă îndrăgostiți de spectacolul ei? 
Spectacolul subliniază opțiunea Teatrului independent Point (Strada G-ral Eremia Grigorescu nr. 10), în construcția căruia directoarea sa, actrița Simona Cuciurianu, a pornit de la niște criterii clare: 1. text cît mai nou (adică scris după 2005-2010), care nu s-a mai montat niciodată la noi și pe care echipa de la Point să-l traducă și să-l producă; 2. texte clasice, numai dacă montarea reprezintă o revigorare radicală; 3. spectacole realizate după metoda devised theatre, operă colectivă, în care textul este rezultatul fragmentelor scrise de actorii care îl și joacă. 
Garantat seara în care veți vedea Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half va fi una de relaxare și de încîntare. Cel puțin pentru cei care nu se duc la teatru ca să vadă formule încorsetate. Pentru cei care vor să prizeze altceva. De exemplu, pentru cei care vor să vadă și teatru, și muzică mixate într-o formulă inedită. Să se distreze, să se emoționeze, să trăiască alte senzații decît cele pe care le provoacă teatrul obișnuit. Pentru acest tip de spectatori, actorii (îi veți iubi, vă asigur!) au învățat să cînte. 

Nu uitați! Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half se adresează unui public nou, deschis la minte și la simțuri, care s-a săturat să vadă aceleași veșnice scheme. Unul permeabil la un alt fel de teatru.

trailer

cronici

Alina Epingeac, Hedwig and The Angry Inch: The missing half – în căutarea jumătăţii:
„În spatele perucilor şi al accesoriilor un om – nu contează dacă bărbat sau femeie – alege să fie sincer într-o seară şi să ne spună povestea unei vieţi. Toleranţa noastră se află în faţa unei încercări. Alegem să vedem monstruozitatea acestui destin sau pornim alături de Hedwig în căutarea propriei jumătăţi? Fie ea bărbat sau femeie?”  - 
 Yorick.ro

Adriana Gionea:
„Umorul spontan şi tragedia sunt duse la limita unei autopsii emoţionale […]Un periplu iniţiatic prin care personajele sunt salvate de la degradarea ce-i înhaţă pe cei împinşi în groapa marginalilor.”  - PostModern

hqdefault

ce, unde, cine, cand

Hedwig and the Angry Inch: The Missing wHalf 
După un scenariu semnat de John Cameron Mitchell
Adaptare muzicală și reorchestrare: Ștefan Mustață, Alexandru Pop 
Cu: Istvan Teglas și Răzvan Krem Alexe 
Muzică live: Ștefan Mustață, Alexandru Pop și Adrian Cotoară. 
Vocal & Music coach: Ghighi Eftimie 
Un spectacol de Iris Spiridon 

Următoarea reprezentație a fost programată în cadrul Maratonului de Teatru Independent, Bucharest Fringe, vineri 30 septembrie, ora 20, la Teatrul Point, Strada G-ral Eremia Grigorescu nr. 10. Enjoy it!

istvan-teglas-hed
Istvan Teglas

Istvan Teglas: 
„Chiar dacă am mai avut cîntece mici și scurte în spectacolul lui Radu Afrim, aici era nevoie de o voce care cîntă cu adevărat. Rolul a fost o mare provocare și din cauza aceasta. Sper să pot duce mai departe experiența pe care am cîștigat-o acum în alte proiecte, dacă va fi cazul. Mereu mi-am dorit să joc într-un muzical și nu-mi vine să cred că se întîmplă. Nu că am un cîntec, am chiar șase în acest spectacol, ceea ce la început mi se părea imposibil.”

istvan-teglas-si-razvan-krem-alexeIstvan Teglas şi Răzvan Krem Alexe

Actorul Răzvan Krem Alexe:
„Cel mai important e să știu că spectatorii au plecat modificați. Așa cum o poate face teatrul sau spectacolul sau concertul. Să treacă prin toate stările și să plece cu o concluzie sau cu o întrebare. Aș vrea să se întoarcă acasă la cei iubiți, la familie sau la partener și să împărtășească dragostea. În noaptea asta facem dragoste de cad stelele de pe cer. Dacă măcar un om pleacă în starea aceasta, pentru mine misiunea a fost îndeplinită.”

03-hedwig

Cristian Kit Paul, designer, spectator: 
„E un aer proaspăt. E partea care lipsește din restul peisajului teatral și e partea revigorantă sau revigorată deja. Iubim, de bună seamă, pe clasicii în viață, cu ghilimelele de rigoare, dar pe lîngă ei mai avem nevoie de întîmplări noi, de unghiuri noi, de trăiri noi care ne aduc exact lucrurile care lipsesc. Simona Cuciurianu spunea mai devreme că nu întotdeauna e mulțumită de cum ies spectacolele, cum se mișcă lucrurile la început, dar jobul lor nu e să iasă de la început, ci să încerce. Arta e o succesiune de valuri din care pînă la urmă unul răzbate și ajunge mai departe decît celelalte.”