Spectacole inedite la metrou,
în cadrul campaniei de conștientizare
“Boala Parkinson îți dă lumea peste cap”
Pe 17 și 18 mai, între orele 9:00-12:00, bucureștenii care merg cu metroul au ocazia să asiste la momente artistice inedite, realizate în cadrul campaniei “Boala Parkinson îți dă lumea peste cap” inițiată de Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson.
Dacă vă aflați joi, 17 mai, la stația de metrou Piața Unirii 1 sau vineri, 18 mai, la stația de metrou Pipera, rezervați-vă câteva minute pentru a asista la spectacolele cu pantomimă și statui vivante, realizate special pentru această campanie
Mini-scenetele, pregătite de actorii Carolina Vasile, Gabriela Marin, Răzvan Dragu și Gabriel Costan, au rolul de a ilustra modul în care viețile unor oameni obisnuiți sunt afectate de Boala Parkinson.
Actorii au pregătit două momente separate, duioase și emoționante, care durează în medie 4-5 minute fiecare, astfel încât trecătorii să le poată privi în întregime și să afle astfel mai multe despre Boala Parkinson. Momentele se repetă pe toată durata intervalului intervalului orar menționat (9:00-12:00).
„Prin aceste momente artistice, ne dorim să facem trecătorii să înțeleagă faptul că oameni obișnuiți, ca ei, se pot trezi brusc cu lumea dată peste cap de Boala Parkinson. Pot fi bunicii lor, părinții, sau chiar ei înșiși. De aceea, vrem să îi ajutăm să recunoască simptomele bolii, ca să știe când și dacă este cazul ca ei sau un alt membru al familiei să meargă la medicul neurolog pentru un consult”, a declarat Dan Răican, Președintele Asociației de Luptă Împotriva Bolii Parkinson.
Repetițiile pentru acest proiect au fost impresionante și pentru actori, care au avut de studiat modul în care se mișcă și se comportă un pacient cu Boala Parkinson, pentru a le putea reda cât mai exact.
Gabriel Costan, unul dintre actorii implicați în proiect, spunea că până să lucreze la aceste spectacole, nu s-a gândit cum ar fi să piardă controlul asupra corpului. “Nu este un lucru de care te preocupi în mod obișnuit... face parte dintre gândurile acelea trecute optimist la capitolul <<mie nu mi se poate întâmpla niciodată>>. Dar am înțeles cu această ocazie că lucrurile nu stau deloc așa, că oricine poate fi afectat de Boala Parkinson și că cel mai bun mod de lupta cu ea este să te informezi despre simptome ca să mergi din timp la medic. Pentru un actor, pentru care corpul este unul dintre principalele sale instrumente, să nu mai aibă control asupra mișcărilor sale ar fi cumplit... așa cum sunt convins că este, de altfel, pentru oricine. Mă bucur că am făcut parte din acest proiect și sper că prin el am ajutat oamenii să afle mai multe despre această afecțiune și să meargă la medicul neurolog, dacă li s-a tras un semnal de alarmă.
Boala Parkinson este cea de-a doua afecțiune neurologică progresivă ca frecvență din țara noastră, dar pacienții primesc adesea diagnosticul la mult timp (până la 20 de ani) de la debutul bolii, deoarece simptomele sale se confundă cu procesul natural de îmbătrânire. Estimările arată că peste 73.000 de români suferă de Boala Parkinson în acest moment.
Mai multe detalii despre Boala Parkinson și despre campanie găsiți pe www.facebook.com/ParkinsonRomania.