aprilie 2013

Tonuri sumbre, o tematică legată de moarte, de disperare, sau de lipsa  identităţii, adeseori o bufonerie lejeră şi demitizantă în recuperarea istoriei, un dadaism remarcat de critica de artă

O expoziţie personală organizată la galeria Pace din New York – încă în desfăşurare, până în luna mai – i-a adus lui Ghenie o  vânzare mai mult decât spectaculoasă: 350.000 de dolari pentru „Persian Miniature”. Lucrarea, un ulei pe pânză supradimensiont (300 cm x 290 cm), a fost realizată de autor în ultimele luni. Potrivit informaţiilor furnizate de oficialii de la Pace, expoziţia a inclus 13 lucrări ale artistului şi toate au fost deja vândute la preţuri cuprinse între 42.000 şi 350.000 de dolari. Cumulate, vânzările directe din galerii şi cele de pe piaţa terţiară stabilesc o cifră a tranzacţiilor pentru semnătura lui Ghenie ce se apropie de un milion de dolari, doar în primele luni ale acestui an.

 

În 2012, semnătura lui Ghenie reuşea, la Paris, o primă vânzare de peste 50.000 de euro: „Pie Fight study”, un ulei realizat de artist chiar în acel an, a fost adjudecat la casa de licitaţii Tajan pentru 52.760 de euro, deşi pornise cu o estimare minimă de 30.000. Vânzarea din februarie 2013, de la Sotheby’s Londra, a tabloului, „Dr. Mengele 2” – lucrare datată 2011 –, cu un preţ de 140.310 de euro  (faţă de o estimare de 30.000-40.000), părea ea însăşi un record absolut şi îl poziţiona extrem de avantajos pe artistul clujean. Cu vânzarea de la Sotheby’s şi cu altele de la Phillips şi Villa Grisebach, semnătura artistului clujean a depăşit 200.000 de dolari în licitaţiile din 2013 şi are toate şansele să fie inclus în următorul catalog „Top 500 Artişti Contemporani” publicat de Artprice. Cifrele reuşite de Ghenie la New York (la fel ca şi eventualele vânzări de la Hong Kong, unde va expune la sfârşitul lunii mai) vor fi avute în vedere de evaluatori. Până acum, operele sale au fost achiziţionate de muzee din Statele Unite şi Olanda, dar au fost cumpărate şi pentru colecţii private din Franţa.

Adrian Ghenie reuşeşte, la 36 de ani, vânzări ce pot fi estimate la un milion de dolari. Alăturat de specialişti unor neoexpresionişti precum Anselm Kiefer sau Francis Bacon, pictorul format la Cluj se plasează printre cei mai importanţi tineri artişti europeni, înregistrând, în ultimele luni o creştere explozivă a cotei de piaţă.

Carmen Corbu