Marţi, artista Ana Bănică a pictat live geamul galeriei Simeza, iar pentru miercuri a fost programată lansarea albumului său cu 197 de desene la librăria Cărtureşti Carusel. Principiul ordonator în situaţia de faţă ar fi acela că o femeie, atunci când se apucă de treabă, n-o lasă până nu o termină. Abordarea feministă din fraza anterioară nu era obligatorie, dar a venit, cumva, prin contaminare de la tipul de discurs artistic al Anei Bănică. Discret – cum altfel ?–, parcursul plastic al autoarei a început cu desenul cu ruj, a continuat cu broderia şi a ajuns la personaje desenate pe hârtie în poveşti de dragoste. Tematica se situează mai mereu în jurul acestor poveşti de dragoste construite aluziv, subţire, aşa cum e şi tonalitatea.
Poate părea o glumă să faci o serie de „embrodery”-uri – hai să nu le zicem chiar cusături – în care avem desenul unei fete pe motoclicletă, deasupra căreia scrie „Te aştept jos în parcare să-ţi dau dulce sărutare”. Poate părea o glumă şi să iei nişte obiecte din cultura pop a secolului trecut, peretarele de care foarte puţin îşi amintesc, şi să le recuperezi mai degrabă în cheie hipster şi în tuşă satirică destul de groasă. Poate părea o glumă şi să lucrezi cu bucăţi de pânză albă pe care desenul e cusut cu aţă colorată. Şi totuşi, lucrarea „Te aștept jos în parcare să-ți dau dulce sărutare”, sub titlul „Worth the Wait”, a fost cumpărată în licitaţie, în urmă cu vreo trei ani, pentru suma de 900 de euro. Asta după ce Ana Bănică a expus mai mulţi ani la H’art Gallery, de care a fost promovată intens, a fost premiată în 2006 cu Bursa „Constantin Brancusi” la Cité des Arts la Paris, iar Institutul Cultural Român i-a organizat o expoziţie în Franţa. Ulterior, artista a expus la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.
După aţa colorată pe pânză, artista s-a oprit acum la desenul în linii negre pe hîrtie albă. S-a mai pierdut puţin din umor, dar s-a păstrat mult din fragilitate şi din asumarea explicită a unei feminităţi pentru care mica poveste de dragoste este design-ul marelui univers.
Despre artistă și despre carte la Editura Vellant.
Arta contemporană, specificaţii tehnice: piatră, foarfecă, hârtie
Premiată în 2006, cu Bursa „Constantin Brancusi“ la Cité des Arts, Paris, artista are lucrări în colecţii private din România, Austria, Franţa, Marea Britanie şi SUA.
Citeşte în Cultura