După toate criteriile, „Despărțirea” e un film de amatori. Mai puțin din punct de vedere calitativ. Filmul lui Sebastian Pereanu este cel al unui pasionat de imagine și rodul unor alegeri fericite. Scenariul, minimal, fără dialoguri, dar nelipsit de replici, este cea mai importantă dintre acestea. Faptul că subiectul a fost ales dintr-un noian de activități din sfera obișnuitului, dar cu o inerentă scară umană, a făcut posibil ca actrița, Andrada Ghiurco, să fie naturală, fără a se împiedica de faptul că nu a luat lecții de actorie. Răsturnarea de situație din final poziționează filmul în miezul unor dezbateri contemporane, certificându-i un impact social și emoțional. Un film care nu pune o problemă are el însuși probleme în a se justifica. Poate că selecția tipului de limbaj cinematografic, cel al neorealismului post-digital, nici nu trebuie trecută printre alegeri, deoarece acesta este singurul tip de limbaj ce poate fi, în mod logic, folosit atunci când accentul pică pe observație, pe detaliu, pe impresie.

„În ce privește realizarea filmului, lucrurile au decurs în felul următor”, spunea Sebastian Pereanu în mailul prin care ne-a recomandat filmul produs de el:
„Într-o seară am scris în mare scenariul. Am avut în vedere să conțină o idee ușor de reprodus într-un film, în așa fel încât să nu presupună prea mult dialog sau secvențe greu de reprezentat care, într-un film fără buget, riscă să devină ori penibile, ori false. În locul unui dialog convențional, am recurs la schimbul de sms-uri, care a conferit filmului o doză de autenticitate și naturalețe. I-am prezentat prietenei mele (Andrada Ghiurco) scenariul și a doua zi ne-am apucat să filmăm, în mare parte în apartamentul în care și locuim, nu e ca și cum am fi avut buget de locații și alte cele. Filmările au durat o zi, iar editarea cam trei ore. Deci cam în două zile a fost finalizat. Actrița de la finalul filmului este o prietenă de-a noastră comună, o rugaserăm să ne ajute cu scena respectivă. Cam atât cred că ar fi de povestit despre realizarea filmului”.

Translate