Foto Alina Ușurelu, „Self portrait”

Foto Vittorino Corage, Performance Lisabona

Foto Margriet Smulders, Passada Choque de Monstrox, Portugalia

Foto Anca Ușurelu, „ Explorare”, Lisabona

Alina Ușurelu este artist vizual, manager cultural și performer. A fotografiat peste 50 de spectacole de dans contemporane, creații românești și internaționale, a participat la rezidențe și programe artistice în Portugalia, Lituania, Cipru. Este interesată de cercetarea artistică, în special de cea privind relațiile dintre corp, spațiu, mișcare și imagine.

Relația cu dansul contemporan a început la Centrul Național al Dansului, unde, inspirată de artiști români și internaționali, a mers mai departe, în zona de cercetare cu proiecte ca UpStairs și Exposing Movement. În cadrul proiectului UpStairs, Alina Ușurelu a regizat un scurt metraj experimental de dans, folosind scările ca pretext pentru dialog ântre performeri și spațiul public reactivat, reinterpretat și recreat prin percepție. Celălat proiect al său, Exposing Movement, adună artiști din dansul contemporan și artiști vizuali, oferind un context creativ în care aceștia explorează împreună tehnici de captare și reprezentare a mișcării pe fotografia de film.

„Uneori descopăr nereguli pe care vreau să le explorez prin artă. Alteori descopăr locuri frumoase pe care vreau să le împărtășesc. Alteori vreau să spun, pur și simplu, că procesul este vindecător. E ca și cum aș fi un canal prin care las să treacă tot ce experimentez, iar la capătul lui se așează sub diverse forme aceste informații. Se întâmplă și să nu știu ce vreau să spun, dar să simt că arde ceva acolo și descarc, iar ceea ce a fost descărcat, să aducă informații celor care privesc.”

Ca performer a debutat în 2019, la Forum Danca, Lisabona, într-o serie de Open Studio-uri, în cadrul programul PACAP, curatoriat de Vania Rovisco. În iunie a performat în „Nós Enredamentos, Entretecidos Despojos”, instalație performativă de Janis Dellarte la Muzeul Național de Istorie și Botanică, Lisabona. În iulie, în urmă unei rezidențe la Culturgest a creat împreună cu Acaua, Diego Bagagal și Samara Azevedo performance-ul „Passada – Choque de MonstroX”, iar în august a debutat cu primul solo, un performance-instalație de tip one-to-one, „The story of the little girl who”.

În septembrie și octombrie a avut premieră în România, la Cascada Beușnița și la Point, cu spectacolul „Simple Plăceri”, coregrafiat de Cosmin Manolescu, iar în noiembrie a performat la Muzeul de Artă din Oulu, Finlanda, în cadrul LUMO Light Festival, alături de echipa de Dance Hackeri adunată de Taika Box.