Spectacolul este rezultatul celei de-a V-a ediţii a proiectului Spectacolul începe cu o lectură, desfăşurat în luna iulie a anului 2015 la Teatrul Nottara. În cadrul acestuia, au fost prezentate, la rubrica „Teatrul contemporan rus”, trei piese semnate de scriitoarea Iaroslava Pulinovici: Corul lui Caron, Janna şi Somnambulism. 

SINOPSIS:

Lui Slava îi moare soţia, Renata. După o vreme, el găseşte e-mailurile soţiei sale, din care reiese că, ani de-a lungul, Renata îl înşelase, paternitatea lui fiind, astfel, anulată. Oricât l-ar durea, el înţelege că nu are niciun drept s-o învinovăţească pe Renata, fiindcă şi el, de aproximativ patru ani, are o amantă. Tot gândindu-se la natura minciunii, Slava hotărăşte să nu mai mintă, să spună doar adevărul. Iar această hotărâre îi aduce noi suferinţe: el devine caraghios şi incomod pentru restul lumii.

 

SOMNAMBULISM

de Iaroslava Pulinovici

Traducerea: Bogdan Budeş

___

Distribuție:

Slava: Ion GROSU

Alla: Crenguța HARITON

Dima: Karl BAKER

Boris: Sorin COCIȘ

O fată: Diana ROMAN

Maksim: Iulian Mihai CRISTEA

___

Regia: Alexandru MÂZGĂREANU

Scenografia: Rodica ȘTIRBU

Ilustraţia muzicală: Alexandru SUCIU

Durata: 1h 40min (fără pauză)

 

DESPRE SPECTACOL:

Adeseori, ne preumblăm prin viață cu ochii închiși, aidoma unor somnambuli, rătăcind printre umbre, ratându-ne menirea și ajungând, astfel, să ne amăgim pe noi înșine și pe ceilalți. Viața lui Slava, personajul principal al acestui vis în stare de veghe, este un șir de iluzii ce încep să se destrame odată cu moartea soției sale, Renata: a fost înșelat de aceasta, statutul său de tată este pus la îndoială, iar adevărul său se dovedește a fi fost o minciună, fiindcă și el a ales calea înșelăciunii.

Personajele piesei sunt atinse, fără excepție, de acest mal du siècle, care se așterne peste realitate, ocultându-o. Între vii și morți, între cei treji și cei adormiți nu mai există o graniță separatoare, fiindcă lumile comunică, se întrepătrund și fac imposibil de discernut iluzia de real. Somnambulism este o meditație asupra viselor noastre, care ne stau alături, ca niște spectre, în viața de zi cu zi, și ne cheamă cu ele spre tărâmuri nebănuite.

Claudiu Sfirschi-Lăudat

În piesa Iaroslavei Pulinovici este vorba despre minciună – o temă incomodă şi majoră a vremurilor pe care le trăim. Spectacolul meu merge mai departe şi vorbeşte despre un om care s-a pierdut la un moment dat în propria viaţă. Pentru eroul principal, Slavka, timpul s-a oprit. Acesta se uită cu atenţie şi disperare în jurul său şi caută un răspuns care să îl ajute să afle încotro trebuie să o apuce, pentru a da un nou sens vieţii sale. Întreg spectacolul este conceput ca un poem dramatic, o incursiune în lumea confuză a personajului principal. Atât light design-ul, cât şi universul sonor creează o atmosferă intimă care potenţează trăirile cele mai profunde ale personajelor.
Alexandru Mâzgăreanuregizor