un-minut-de-dans-sau-uf-de-gigi-caciuleanu-i122703

Un minut de dans sau UF!!!

Un spectacol de Gigi Căciuleanu

Cu Gigi Căciuleanu, Paul Ilea, Andrei Iancu și Ana Vișan

Muzica: Paul Ilea
Asistent coregrafie: Lelia-Marcu Vladu

Producătorul spectacolului: Fundaţia Art Production în parteneriat cu Teatrul Mic

Sponsor al lui Gigi Căciuleanu: Romania Dance Company

Vezi spectacolul din FNT, Un minut de dans sau UF!!! (Fundaţia Art Production în parteneriat cu Teatrul Mic) și te întrebi cum dumnezeu ai putea rezista, dacă ești actor, dansator sau muzician, charismei lui Gigi Căciuleanu.

Ca într-un aparté, în momentul de început, artistul stabilește imediat complicitatea cu cei din sală. Cumva, parcă în timp real, publicul asistă la frînturi din reflecțiile sale antropologice. Într-o fermecătoare dispoziție speculativă, Gigi Căciuleanu surprinde legături între caracteristicile mișcării și diferitele orizonturi culturale de proveniență: cel indian, cel african, cel european... Deviza de la care pleacă întregul monolog spus pe un ton personal este „Vorbim, gîndim, dansăm”.

Și uite așa regizorul-coregraf și-a creat un întreg context pentru a ne împărtăși cîteva dintre observațiile sale lingvistice. Ca și cînd am asista la un decupaj din fluxul său ideatic. Aparent, fără interpretare și fără elaborare. Cel puțin, așa dictează convenția. Și, cu aerul său spontan, Gigi Căciuleanu găsește cea mai convingătoare formulă să prindă publicul în chingile demonstrației. Căci naturalețea lui, ca și ludicul explicit dau senzația că întreaga cugetare se naște ad-hoc. Apoi, de la mișcare, trece la amprenta lingvistică a diferitelor națiuni. Ce gesturi antrenează sonoritatea unei limbi în care „R” și „J” își fac de cap, de exemplu? Ce mișcări dictează tonurile unei limbi? Sau a alteia.

Nețintind spre un obiect artistic finit, ci mai degrabă interesat de reflecția adupra artei și a laboratorului de creație, ca și L’Om DAdA, spectacolul de la Teatrul Național, Un minut de dans sau UF!!! se înscrie mai degrabă în paradigma metadiscursului. Discursul său jucăuș, relaxat, nu de puține ori înțesat de o blîndă ironie, face ca publicul să înghită convenția pe nerăsuflate. Ultima parte va aduce pe scenă un cuplu de dansatori și un muzician. Cărora... Gigi Căciuleanu le dă indicații exact ca în timpul unei repetiții. Le explică ce trebuie să facă, le furnizează povești pe care să se sprijine, apelează la metafore pentru a se face înțeles. Evident, cu foarte mult umor.

Și atunci, mă întreb din nou: dacă așa lucrează artistul la repetiții, cum să nu te îndrăgostești de el? Inventivitate, multiple referințe culturale, umor, delicatețe, toate mixate cu o mare libertate interioară care nu poate decît să capteze publicul de la început pînă în ultimul moment. Dacă iubiți dansul și poezia, oferiți-vă un moment de bucurie: mergeți la Un minut de dans sau UF!!! Un răsfăț artistic pe care nu-l veți uita.

„Chiar dacă rămâne la nivelul de repetiție, spectacolul și această limbă a corpului numită dans, uneori stângace, alteori artă, te amuză și te înduioșează deopotrivă.”
Oana Bogzaru, Un minut de poezie și dans cu Gigi Căciuleanu, în Yorick.ro

„Întreg spectacolul este conceput de fapt în jurul complicatului şi deseori nebunului proces creator necesar pentru a obţine chiar şi un singur minut de dans. Datorită acestei improvizaţii de fiecare seară, pentru a crea un minut de dans, spectacolele vor deveni cât se poate de diferite unul de celălalt. Astfel, fiecare spectacol va fi unic. O re-creaţie de fiecare seară, pentru spectator, care va vedea chinurile creaţiei pentru artişti! Uf!!!”
Un minut de dans sau Uf!!!, la Teatrul Mic în România liberă

Un minut de dans sau Uf!!! oferă un pirandellian joc al planurilor, ipostazelor, oglinzilor. Căciuleanu este, pe rând, gazdă a spectacolului, istoric al propriei cariere, filozof al disciplinei pe care o reprezintă, dansator, coregraf la repetiţii, coregraf admirându-şi propria creaţie finalizată, recitator, poet, actor, vedetă primind aplauzele de final ale unui public fericit şi îmbujorat...”
Mihai Brezeanu, Muzica nu înseamnă lipsa dansului - „Un minut de dans sau UF!!!” la Festivalul Enescu, 2015 în agendaliternet.ro.