Print Friendly, PDF & Email

Cea de-a doua ediție a Festivalului Dramaturgiei Românești Contemporane s-a desfășurat în perioada 5-11 noiembrie, cu sprijinul Primăriei Municipiului București.

Proiectul, prin Teatrul Dramaturgilor Români, a reunit 12 spectacole cu piese românești din teatre naționale, municipale sau teatre  private: Teatrul de Comedie, Teatrul ACT, Teatrul Mic (cu un spectacol în premieră „Scrisori de pe front”, în regia lui Vlad Massaci), Teatrul Nottara, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” (Craiova), Teatrul „Sică Alexandrescu” (Braşov), Teatrul Municipal „Matei Vişniec” (Suceava), Teatrul „Tudor Vianu” (Giurgiu) şi spectacolele Teatrului Dramaturgilor Români.

Gala de premiere a avut loc pe 11 noiembrie, la Teatrul Dramaturgilor Români, sala Ion Băieșu. Juriul celei de-a doua ediții a festivalului, Carmen Dominte, George Mihăiţă, Ioan Cristescu, Horia Gârbea și Radu Herjeu, din secțiunea concurs, a acordat următoarele premii:

  • Premiul pentru critică teatrală a fost obținut de Ion Cocora, poet și cronicar
  • Premiul special al Juriului a fost acordat spectacolului SALVATORII MELCILOR de Bogdan Cristian-Drăgan, regia Bogdan Cristian-Drăgan (producător Teatrul Național „Marin Sorescu“, Craiova)
  • Premiul pentru „Cel mai bun actor“ a fost oferit actorilor: Adrian Nicolae, pentru rolul Directorul hotelului  din spectacolul FATA MORGANA de Dumitru Solomon, direcția de scenă Victor Ioan Frunză (producător Teatrul Dramaturgilor Români) și Alexandru Ion pentru rolul Mike din spectacolul NUMITORUL COMUN de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu (producător Teatrul de Comedie). Premiile au fost oferite de către câștigătorul primei editii, Marius Bodochi.
  • Premiul pentru „Cea mai bună actriță“a fost oferit actrițelor: Nadina Sălăgean pentru rolul Sofia din spectacolul NUMITORUL COMUN de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu (producător Teatrul de Comedie) și Ioana Nichita pentru rolul Mădălina din spectacolul KEBAB de Gianina Cărbunariu, regia Daniel Iordan (producător Teatrul Municipal Matei Vișniec, Suceava). Premiile au fost acordate de către Maia Morgenstern.
  • Premiul pentru „Cea mai bună scenografie“ a fost oferit scenografei Adriana Grand pentru spectacolul FATA MORGANA de Dumitru Solomon, direcția de scenă Victor Ioan Frunză (producător Teatrul Dramaturgilor Români). Premiul p a fost oferit de către doamna viceprimar Tomnița Michaela Florescu.
  • Premiul pentru „Cea mai bună regie“ a fost oferit lui Victor Ioan Frunză pentru spectacolul FATA MORGANA de Dumitru Solomon, direcția de scenă Victor Ioan Frunză (producător Teatrul Dramaturgilor Români). Premiul a fost acordat de consilierul PMB, Radu Preda
  • Trofeul pentru „Cel mai bun spectacol“ a fost oferit de către Lucia Verona spectacolului FATA MORGANA de Dumitru Solomon, direcția de scenă Victor Ioan Frunză (producător Teatrul Dramaturgilor Români).

Juriul format din Ioan Cristescu, Horia Gârbea și Lucia Verona a decis acordarea următoarelor premii, în urma analizei pieselor din cadrul Concursului Național de Dramaturgie Românească:

  • O poveste de la capătul lumii de ȘTEFAN CARAMAN a primit premiul pentru  „Cea mai bună piesă“
  • Întâlnire de gradul 0 într-o cafenea care deschide târziu  de BOGDAN HRIB a primit mențiune

Binele care face rău de CLAUDIA DIONISE a primit mențiune.