Legendele dansului & Dans peste generații, la Întâlnirile JTI

JTI

Mats Ek va prezenta, pe 7 și 8 octombrie, la Teatrul Național București, în cadrul Întâlnirilor JTI, două lucrări coregrafice extraordinare, alături de soția și muza sa, Ana Laguna.

Mats Ek este laureat al Premiului Europa pentru Teatru, care i-a fost decernat pe 26 aprilie, la Craiova. Acest premiu reprezintă cea mai prestigioasă recompensă europeană din domeniul teatrului, fiind acordat personalităţilor sau intituţiilor care au contribuit la realizarea unor evenimente culturale esenţiale în înţelegerea şi cunoaşterea reciprocă a oamenilor. Câștigătorul a fost desemnat pentru întregul său parcurs artistic, dintre personalităţile de prim-plan ale teatrului internaţional.

Mats Ek a mai fost prezent la Întâlnirile JTI în 2005, în calitate de coregraf al Cullberg Ballet, cu trei lucrări antologice: Aluminium, creație proprie, Empty House și Negro con Flores, ambele semnate de Johan Inger – lucrări foarte apreciate la momentul respectiv de public, presa de specialitate și critică.

La ediția din 2016 a Întâlnirilor JTI, alături de Mats Ek și Ana Laguna, vor dansa alte două nume legendare, Susanne Linke și Dominique Mercy. Cei patru artiști, selectați de coregraful Daniele Cipriani, vor interpreta o gală originală (Quartet Gala), demonstrând că, în pofida trecerii anilor, sau poate chiar din acest motiv, dansatorii maturi sunt un izvor nesecat de experiență, emoții, înțelepciune, profunzime.

Ek (70 ani) va interpreta, împreună cu Ana Laguna (61 ani), Cartoful și Amintirea, oferind publicului ocazia unică de a admira un cuplu celebru dansându-și „autobiografia” și rara șansă de a-l vedea pe coregraful Ek dansând. Împreună, cei doi artiști emană o energie puternică, iar chimia dintre ei este de-a dreptul palpabilă.

CÂND:

7 și 8 octombrie
Orele: 20.00

UNDE:

Teatrul Național București
Sala Mare

CINE:

Organizator: Art Production Foundation

CÂT:

Biletele se găsesc la Agenția Teatrul Național București (tel. 021-314.71.71), în rețeaua Eventim (magazinele Orange, Vodafone, Germanos, Carrefour, benzinăriile OMV, librăriile Cărtureşti, Humanitas) şi online pe www.eventim.ro.

 „Cartof este un dialog al unui cuplu cu vechime. O privire ludică și morocănoasă către <chinul> de a conviețui, plin de contraste, bine conceput în drama sa puternică și presărat cu accese de umor pătrunzător. Amintire (…) prezintă fragmente din viața de zi cu zi a echipei formate din soț și soție, lăsând pe seama dansului puterea de a sugera amplitudinea cuvintelor nerostite, care leagă două ființe umane, pășind pe aceeași cărare a călătoriei lor existențiale” 

- (Leonetta Bentivoglio, critic de artă teatrală).

Dominique Mercy (65 ani), celebru interpret al Pinei Bausch, va duce publicul în atmosfera specifică Teatrului Bausch, interpretând solo-ul Băiatul acela cu ziarele (That Paper Boy), în coregrafia lui Paschal Merighi.

Dansatoarea și coregrafa de origine germană, recunoscută la nivel internațional, Susanne Linke (71 ani) va interpreta Un Solo pierdut...Cu salutări către Dore (A Lost Solo... With Greeting to Dore), realizată în 2014 și bazată pe versiunea explozivă a fascinantei creații Sărbătoarea Primăverii (The Rite of Spring) de Igor Stravinsky.

Inaugurate în anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI au găzduit dansatori, coregrafi și trupe de balet celebre: Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company.