Unul dintre cele mai așteptate evenimente dedicate cinemaului românesc
revine pe 16 septembrie în București.

 

Noaptea Aleba

Filme de ficțiune și documentare premiate în marile festivaluri sau cu succes la public, drame, comedii și thrillere în proiecții speciale sau în avanpremieră îi vor ține pe iubitorii de cinema până târziu în noapte în fața marelui ecran. 

Dintre cele mai recente producții, spectatorii vor avea ocazia să vadă Ilegitim, provocatorul film al lui Adrian Sitaru, distins cu Premiul C.I.C.A.E la Festivalul de la Berlin și proiectat în numeroase festivaluri, Dincolo de calea ferată (regie: Cătălin Mitulescu), recompensat de curând cu Mențiunea Specială a Juriului la Karlovy Vary sau Acasă la tata (regie: Andrei Cohn).

O comedie spumoasă despre oameni obișnuiți în situații excepționale, București NonStop, al lui Dan Chișu, vine cu o distribuție impresionantă: Gheorghe Ifrim, Cuzin Toma, Olimpia Melinte, Alexandru Papadopol, Dorian Boguță, Maria Obretin, Ion Besoiu, Dorina Lazăr, Adrian Titieni, Lia Bugnar. Lumea e a mea (regie: Nicolae Constantin Tănase), cel mai bun debut la TIFF 2015, este un film viu și puternic despre generația anilor 2000, pentru care notorietatea se măsoară în like-uri pe Facebook și vizionări pe Youtube. 

Lor li se adaugă o selecție de documentare și scurtmetraje noi de la TIFF 2016, care au rulat în Zilele Filmului Românesc la Cluj.

O secțiune nouă la această ediție, numită 10 ani de la debut, propune o (re)vizionare a câtorva dintre filmele care au marcat Noul Cinema Românesc și care sărbătoresc anul acesta un deceniu de la lansare: Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (regie: Cătălin Mitulescu), A fost sau n-a fost? (regie: Corneliu Porumboiu), Legături bolnăvicioase (regie: Tudor Giurgiu).

Pentru al șaptelea an, în peste zece locuri din Capitală, Noaptea Albă a Filmului Românesc va aduce cele mai noi povești regizate de cineaști români, unele în avanpremieră, dar și filme clasice care au făcut istorie în cinema. Spectatorii vor avea ocazia să afle detalii din culisele unor producții chiar de la realizatorii lor, într-un maraton care va cuprinde multe surprize.

 

CÂND:

16 septembrie 2016

UNDE:

Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvira Popescu, Centrul Cultural Casa Artelor, Parcul Titan, Parcul Crângași, J'ai Bistrot București, DESCHIS Gastrobar, unteatru, Make a Point și Clubul de Educaƫie Alternativã.

CÂT:

Intrarea este liberă.