Opera Fringe Festival este un festival de tip unic în Romania și își propune să încurajeze atât tinerii artiști, cât și publicul să aleagă o nouă alternativă. Necesitatea de la care a pornit proiectul constă în faptul că anual peste 150 de tineri termină Conservatorul, iar operele de stat scot foarte rar la concurs un post pentru aceștia. Așadar, urmărind cum se dezvoltă conceptul de teatru independent, atât în București, cât și în țară, se dorește lansarea pe scena culturală a ideii că opera este un domeniu în care segmentul independent nu s-a manifestat încă din lipsa de inițiativă și de fonduri.

Prin organizarea acestui festival, se dorește promovarea tinerilor artiști, oferindu-li-le ocazia să își valorifice potențialul și spiritul creator într-un context mai liber. Toți concurenții selectați vor putea participa gratuit la workshop-uri de actorie, mișcare scenică, management cultural și PR cultural. 

Festivalul se deschide luni, 19 septembrie, cu o conferință de presă și un spectacol-recital. Pe durata celor șapte zile de festival vor fi prezentate publicului spectacolele înscrise în competiție - spectacole din București, Iași și Cluj -, urmând ca, la finalul festivalului, în cadrul unei gale să fie premiate cele mai bune spectacole. Membrii juriului pentru prima ediție sunt: Claudia Codreanu, Ștefan Neagrău, Cătălina Antal.

Totodată, la finalul festivalului, va avea loc o conferință-dezbatere în jurul temei: opera independentă. Această conferință de final are rolul de a crea o punte pentru noi colaborări, dar și de a iniția o comunicare directă între antreprenori culturali, regizori sau specialisți în sectorul cultural și interpreți, discuție menită să genereze întrebări și concluzii de ambele tabere.

Opera Fringe Festival este un proiect inițiat de Asociația Beneva în colaborare cu Teatrul Mignon și MaxMadia Production, în parteneriat cu Casa Artelor și este finanțat de ARCUB în cadrul Programului Cultural București - Orașul in-vizibil 2016.

opera-fringe-fest-2016

PROGRAM Opera Fringe Festival 2016

19 septembrie
12:00 Conferință de presă
20:00 Spectacol În principiu femeile mor, spectacol-invitat.

20 septembrie
20:00 Spectacol La serva Padrona, București, 60 min.

21 septembrie
14:30 Spectacol „Inimă de copil”, Iași, 60 min.
20:00 Spectacol „Motanul încălțat”, București, 70 min.

22 septembrie
20:00 Spectacol Hansel și Gretel, Iași, 60 min.

23 septembrie
14:30 Spectacol Povestea Micului Pan, București, 75 min.
20:00 Spectacol Căsătoria secretă, Iași, 120 min.

24 septembrie
14:30 Spectacol Dido și Aeneas, București, 60 min.
20:00 Spectacol 2%, Cluj, 80 min.

25 septembrie
12:00 Conferință-dezbatere
17:00 Gala de premiere