Print Friendly, PDF & Email
foto: www.facebook.com/CantusMundiRomania/

Promovarea diversității lingvistice și etnoculturale, cultivarea valorilor comune, a toleranţei şi a dialogului intercultural, depășirea barierelor legate de etnie, de condiție socială și de capacitățiile fizice sau psihice sunt doar câteva dintre normele pentru care pledează Tabăra Cantus Mundi – diversitate și multiculturalism. Timp de 5 zile (31 octombrie – 4 noiembrie), la Casa Pelerinul din Durău, județul Neamț, 60 de copii din cele 18 comunități etnice din România au participat gratuit la numeroase activități educativ-culturale alături de specialiști ai Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Evenimentul este organizat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” prin Programul Național Cantus Mundi, în parteneriat cu Departamentul Pentru Relații Interetnice, cu sprijinul Primăriei Bucureşti, prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive.

Prin ateliere de dicție, ateliere de cor și de creație, teatru de improvizație, drumeții și proiecții video-tematice, copiii sunt scoși din mediul lor obișnuit, sunt încurajați să fie independenți și responsabili, să experimenteze, să își testeze limitele. Odată ce au ajuns în Tabăra Cantus Mundi, copiii au realizat că toți sunt în aceeași situație, că toți sunt egali. Au descoperit ce înseamnă prietenia, tradiția prin jocuri, au avut ocazia de a se descoperi în interacțiunea cu alți copii, au învățat să aprecieze munca celorlați colegi, și au fost la rândul lor apreciați și încurajați. Totul s-a desfășurat într-un mod firesc, în armonie, cu multă voie bună exprimată prin glume și improvizație muzicală în pauza dintre ateliere. Drumeții, cântece de munte și multă distracție pe Masivul Ceahlău – așa poate fi descrisă cea de-a treia zi în Tabăra Cantus Mundi. Copiii au avut ocazia de a se apropria de natură, de a-și delecta simțurile și de a încerca senzații noi. Tabăra Cantus Mundis, dedicată copiilor din cele 18 comunități etnice din România, s-a încheiat grandios, pe 3 noiembrie, la Casa Pelerinul, prin spectacolul „Scena talentelor“ în cadrul căruia, fiecare participant a avut oportunitatea de a arăta publicului cu ce se mândrește cel mai mult. Fie că a fost vorba de dans, muzică, reprezentații de teatru sau expoziții ale lucrărilor realizate în atelierul de creație, toți au demonstrat că sunt la fel de talentați și de frumoși.

Programul a fost minuțios gândit de către oameni dedicați și energici, care au devenit ei înșiși copii pe perioada activităților, determinându-i pe învățăcei să nu îi privească ca pe niște autorități, ci ca pe niște prieteni în preajma cărora să se deschidă, să fie liberi, să învețe și să se bucure din plin de activitățile programului. Tabăra Cantus Mundi este întotdeauna o experiență complexă, presărată cu entuziam, satisfacție și curiozitate, un mediu în care încrederea de sine se dezvoltă atunci când copiii se simt bine și sunt siguri de propria contribuție în cadrul grupului, atunci când opinia lor este apreciată și pusă în practică.