Print Friendly, PDF & Email

purpleGheorghe Fikl, Purple (c) www.fikl.com

Cu câteva tablouri intrate şi pe piaţa secundară de la Bucureşti – o adjudecare de 1.600 de euro, anul trecut, la Artmark, pentru uleiul pe pânză „Baroc“ – artistul timişorean Gheorghe Fikl vinde în principal direct din atelier. O lucrare („White Cadillac“)  i-a fost cumpărată anul trecut de Prinţul Charles al Marii Britanii, dintr-o expoziţie privată susţinută de Fikl la solicitarea unui apropiat al Casei Regale a Angliei. Preţul nu a fost făcut public, însă în piaţă s-a vehiculat o estimare de aproximativ 10.000 de euro a lucrării.

Fikl s-a impus în ultimii ani, după o expoziţie găzduită de Galeria Posibilă, în 2005. În 2009 a expus la Slag Gallery din New York, iar în 2012, la Schortgen Gallery din Luxemburg.

Universul plastic plastic al lucrărilor sale a atras atenţia prin juxtapunerile de factură suprarealistă şi prin măiestria tehnică din detaliile baroce. Compoziţiile mizează pe o tensiune a imaginii, pe un spectacol pus în scenă, pe o nelinişte dată de neintuirea scenariului, ceea ce le conferă o caracteristică predominant senzorială. La nivelul mesajului, Fikl face trimiteri evidente spre marile şi vechile mituri.

Despre arta lui Fikl, mai multe detalii în Mitul se consumă, deci trebuie etichetat. Gheorghe Fikl la Art Safari Bucureşti 2014

stall

Gheorghe Fikl, Stall (c) www.fikl.com