Istoricul personal al Mirelei Trăistaru stă la baza întregului concept al proiectului „O poveste din Nepos”. Lucrările de pictură pe pânză înfățișează istoria propriei familii – străbunicii, bunicii, părinții, copiii și copiii acestora, folosind pictural modele tradiționale și simbolice din satele Salva, Parva, Nepos și Romuli – de pe Valea Someșului Mare. Pomul Vieții, Pasărea, Crucea, Floarea Vieții, Fereastra, Poarta etc., sunt modele ce erau integrate instinctual în sensul și mistica vieții și pe care artista le reia cu limbajul artei contemporane.

Mirela Trăistaru (n. 1972) este absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția Design Vestimentar și Pictură. Pe lângă scenografie, decoruri, costume, body painting, Mirela Trăistaru este grafician și curator.

Mirela Trăistaru a avut peste 60 de expoziţii personale în România, Statele Unite, Elveţia, Olanda, Austria, India, Coreea de Sud, Danemarca, Japonia și Egipt și a participat la peste 120 de expoziţii colective. Artista a avut colaborări și în domeniile cinema și teatru, realizând costumele și decorurile pentru spectacole importante. Astfel, ea a lucrat cu regizori precum Lucian Giurchescu, Alexandru Tocilescu, Ion Lucian, Sanda Manu, Anca Colțeanu, Chris Simion și Gelu Colceag și actori precum Ștefan Iordache, Alexandru Repan, Sebastian Papaiani, Ioana Bulcă, Sanda Toma.

Curatorul expoziției „O poveste din Nepos” este Daniel Sur.

Înregistrare video publicată de ICR Istanbul.