Print Friendly, PDF & Email

aprilie 2013

Modernism al relaţiei dintre rigoare şi poezie şi o privire particulară asupra naturii şi a ancestralului. Tablourile lui Mărginean au un ritm care le fac şi senine şi incitante totodată. Pot fi decorative sau – mai comercial spus – pot fi pret-a-porter.

Un ulei pe pânză semnat de Mărginean, datat 2007 şi întitulat “Merişor şi magnolii”, a fost vândut recent, într-o licitaţie desfăşurată la Goldart, la un preţ de adjudecare semnificativ superior celui cu care tabloul întrase în sesiune: 2.000 de euro, faţă de o estimare de 1.400 şi un preţ de pornire în licitaţie inferior acestei valori. Vânzarea se dovedeşte una importantă pentru poziţia artistului în condiţiile în care Indexul pieţei româneşti de artă a indicat o scădere a cotă a semnăturii lui Mărginean pe parcursul anului trecut. Scăderea se traducea prin diminuarea preţului mediu pe lucrare de la aproape 1.900 de euro în 2011, la puţin peste 1.200 de euro. În primele patru luni ale acestui an au fost tranzacţionate în casele de licitaţii din Bucureşti şase lucrări ale autorului, aproape tot volumul tranzacţionat în 2012.

Cel mai bine vândut tablou al artistului a fost adjudecat în 2010, la Casa de licitaţii Artmark, pentru suma de 8.000 de euro. Lucrarea – “Pasărea Phoenix”, datată 1990  – avea dimensiuni impresionate (114 x 130 cm) şi avea să ajungă în colecţia particulară a lui Dinu Patriciu. Tot în 2010, o altă lucrarea a  artistului, “Iarna la Cenade” (datată în 1992)  – o lucrare cu tonuri neutre şi geometrism intens până la obsesie – obţinea o adjudecare la 5.500 de euro, după ce fusese estimată la  2.000.

Carmen Corbu