Print Friendly, PDF & Email

Ian 2014.

Cu o rată de adjudecare ce tinde să ajungă la 100%, lucrările semnate de Ion Gheorghe Vrăneanţu par să fie un „must have” al acestei perioade pe piaţa românescă de artă. Pe parcursul anului 2013, conform Indexului pieţei româneşti de artă, preţul mediu pentru o lucrare a artistului a crescut cu peste 150%: 4.900 de euro, faţă de 1.800 de euro în 2012. Pe un fond al deziderabilităţii atât de crescute pentru tablourile artistului, în cursa pentru vânzarea acestora par să se fi înscris toate casele de licitaţii bucureştene. Adjudecarea loturilor propuse a fost de cele mai multe ori o certitudine, în unele cazuri ofertarea începând în jurul valorii de 1.000 de euro şi sfârşindu-se la cea de 5.000.

Vrăneanţu a absolvit în 1965 Institulul de Arte Plastice din Bucureşti, a trăit şi a creat o mare parte din viaţă în zona Argesului. Potrivit portalului tudor-art.com, în perioada 1968-1983, Vrăneanţu a avut mai multe expoziţii personale în Germanie şi Italia. Primele lucrări au apărut pe piaţa bucureşteană la scurt timp după moartea, în 2006, a artistului.

Tablourile lui Vrăneanţu atrag cel mai probabil prin apelul la o sensibilitate legată de magic şi atemporal, dar şi printr-o notă uşor intelectulistă datorată picturii în maniera renascentismului flamand. „Nunta ţărănească” a lui Brueghel cel Bătrân, sau chiar „Vânătorii în zăpadă” sunt lucrări ale vechiului maestru nordic uşor de reperat, ca citate, în atmosfera tablourilor lui Vrăneanţu. (Carmen Corbu)

Alte detalii despre subiect în Vânzările de artă în 2013. Pasul de la tradiţionalism la art-nouveau şi câteva detalii în sfumato