Fragment din revista

„Îmi simt obrajii calzi de la rușine și îmi scutur capul ca să-mi cadă păr pe jumătate de față, ca să nu mi se vadă nasul și ochii, ca să nu fiu urâtă, nici măcar pentru omul din mașină. Mama mi-a spus să îmi tai vârfurile. Trag de rochie în jos ca să-mi acopere genunchii și pulpele, să nu mă-nu mă vadă.”

iocan-nr-1

Iocan 
Nr. 01
Editura Vellant
Prezentarea la editură: "Iocan este prima revistă de proză scurtă din România. 21 de autori scriu despre trecut, aeroporturi, iubire, maşini, despărţiri, începuturi, despre ştiucă, despre pierderi şi regăsiri. Prospeţimea, diversitatea şi actualitatea separă Iocan de toate colecţiile de acest gen. "
Cartea la Editura Vellant

Lavinia Branişte, Diana Bădica, Bogdan Răileanu, George Moise, Ion Pleşa, Rebeca Turcuş, Ana Alexandrescu, Iulia Gherasim, Gia Şerban - sunt câteva nume incluse în selecţia pentru primul număr al revistei Iocan. Sunt autori care vin, în cea mai mare parte a lor, din alte zone decât cea a literaturii "canonizate".
În ceea ce o priveşte, echipa care le-a girat publicarea (Florin Iaru, Cristian Teodorescu, Marius Chivu şi Dan Pleşa) a trimis revista la tipar cu următoarea convingere postată pe pagina de facebook a publicaţiei: "scriitorii aceștia, din care jumătate sînt total necunoscuți, vor da gaură-n cer. Mai sperăm ca editurile să îi contacteze pe autori. Și mai sperăm ca publicul să se întoarcă la proza scurtă". 

 

 

Marius Chivu în Observator cultural
Necesitatea de a forţa cîmpul literar românesc să redescopere şi să stimuleze producţia unui gen literar neglijat şi tratat cu mari prejudecăţi. Proza scurtă a fost dintotdeauna Cenuşăreasa literaturii, cel mai sărac dintre genuri: fără cine ştie ce tradiţie, fără edituri, fără festivaluri, fără premii, fără colocvii literare, fără reviste. (Un interviu realizat de Un Cristian în Observator Cultural)