Svetlana Aleksievici, "Războiul nu are chip de femeie"

Prin ce cuvinte aş putea să comunic ceea ce aud? Căutam un gen literar care să corespundă felului cum văd eu lumea, cum funcționează vederea mea, auzul… La un moment dat mi-a căzut în mână cartea Ia iz ognennoi derevni de Ales Adamovici, Ia. Brîl şi V. Kolesnik1. O asemenea zguduire sufletească nu mai simțisem decât o dată în viață, când îl citisem pe Dostoievski. Dar aici forma era neobişnuită: romanul e o colecție de voci ale vieții înseşi. Ceea ce auzisem în copilărie, ceea ce se aude azi pe stradă, acasă, în cafenele, în troleibuz. Iată deci! Cercul se închisese. Găsisem ceea ce căutam. Ceea ce presimțeam că există.

SVETLANA ALEKSANDROVNA ALEKSIEVICI a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură 2015 pentru „scrierile ei polifonice, un monument închinat suferinței și curajului în vremurile noastreˮ, conform comunicatului dat publicității de Comitetul Nobel de la Stockholm.
S-a născut la Stanislav, în data de 31 mai 1948. Este scriitoare şi jurnalistă din Bielorusia, disidentă susţinută de PEN Club şi de Fundaţia Soros. A primit numeroase premii pentruDezastrul de la Cernobîl, carte apărută în 1997, interzisă şi azi în Bielorusia, dar şi pentru alte lucrări ale sale. A publicat şi alte cărţi care s-au bucurat de apreciere, fiind traduse în mai multe limbi străine. Dintre acestea menţionăm: U voinî nejenskoe liso (Războiul nu are chip de femeie), 1985; Sinkovîe malciki (Copii de zinc), 1989;Zacearovannîie smertiu (Fermecaţi de moarte), 1994; Poslenie svideteli.Solo dlia detskogo golosa (Ultimii martori. Solo pentru o voce de copil), 2004; Vremia second hand (Timpuri second-hand), 2013 etc.

 

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), care se va desfășura anul acesta în perioada 4-8 octombrie, anunță primii invitați ai celei de a V-a ediții: Svetlana Aleksievici, laureata Nobel pentru Literatură în anul 2015, și Gao Xingjian, laureat Nobel pentru Literatură în anul 2000. 
Ediția a V-a a FILIT vine și cu o serie de alte noutăți. Astfel, pe lângă structura cunoscută a evenimentelor (Serile FILIT, Scriitori în centru – Casa FILIT, Casa Poeziei, întâlniri în licee etc.), anul acesta vor fi inițiate alte trei programe: Casa Fantasy (dedicată literaturii fantasy), Casa Copilăriei (dedicată literaturii pentru copii) și Casa cu Absidă (în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor Români, filiala Iași).
În următoarele săptămâni, organizatorii vor anunța și alte nume importante care vor participa la această ediție a FILIT: scriitori străini și români, traducători, editori, manageri culturali și alte personalități culturale. 
Svetlana Aleksievici s-a născut la 31 mai 1948 la Ivano-Frankivsk, în Ucraina. Este laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2015. În limba română i-au apărut mai multe volume, dintre care amintim: Războiul nu are chip de femeie (2016), Vremuri second-hand (2016), Soldații de zinc (2016), Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supravieţuitorilor (2015), Ultimii martori (2015). 
Gao Xingjian s-a născut la 4 ianuarie 1940, în Ganzhou, Jiangxi, China. Este scriitor și critic francez de origine chineză, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2000. În limba română urmează să-i apară în anul 2017 două volume: Să-i cumpăr o undiţă bunicului meu (nuvele) și Arta unui om liber (eseuri).