Apocalypse Now (1979)

Regia: 
Francis Coppola

Scenariul: 
John Milius, Francis Ford Coppola

Staruri:
Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall

Durata:

Relevant:
muzica - The Doors

Cel mai tare film cu Vietnamul, cu scene magistrale, citate prin tot felul de alte filme, regizat de Ford Coppola, cu Martin Sheen în principal, cu Marlon Brando şi Robert Duvall în roluri memorabile, cu acţiune, dramă, tensiune şi muzică, totul de o excelentă calitate.

Sunt în film câteva scene pe care niciun cinefil, mai ales dacă e și un iubitor de rock, sau măcar de muzică bună, nu le va uita veci. Chiar scena de debut, cu ”The End” de la The Doors, reorchestrată cu sound de chopper. Sau invazia, câteva scene mai târziu, cu Walkiria lui Wagner și o escadrilă de elicoptere, cu soare roșu, cu glorie și violență.

Premii

Oscar
pentru Imagine și pentru Sunet (nominalizări: Cel mai bun film, Cel mai bun actor în rol secundar, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu adaptat, Cea mai bună scenografie, Cel mai bun montaj).
[filmul anului a fost "Kramer contra Kramer"]

Cannes
Palme d'Or (ex equo cu "Toba de tinichea")
FIPRESCI

Nota IMDB
8,5

Cronici recente

Răzvan Brăileanu în ”22”

În 1979, Francis Ford Coppola prezenta la Cannes o versiune work in progress a celui mai recent film al său, Apocalypse Now. Proiecţia de 3 ore a fost urmată de ropote de aplauze, filmul fiind răsplătit în acel an cu Palme d’Or şi devenind una dintre peliculele culte despre războiul din Vietnam. În spatele succesului acestui film stă o poveste halucinantă, pe care soţia regizorului, Eleanor Coppola, a înregistrat-o pas cu pas în timpul filmărilor şi care a fost prezentată publicului în 1991, sub forma documentarului Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse. ...citește

”Adevărul”

A plecat cu "Palme d'Or", premiu suprem, impartit, insa, la insistentele presedintei juriului, Francoise Sagan, cu Volker Schloendorff (Toba de tinichea). De acum incolo, filmul va circula prin lume ca o referinta coplesitoare a capitolului cinematografic despre paranoia razboinica, in general, nu numai despre Vietnam. Acum doi ani, Coppola s-a hotarat, in sfarsit, sa aduca filmul la forma pe care si-ar fi dorit-o de la inceput, cu secventele si scenele inlaturate cu mai bine de doua decenii in urma. Aceasta este si versiunea oferita, astazi, spectatorilor nostri, "Apocalypse Now Redux", cu 53 de minute mai bogata. "Noul montaj nu spune in alt mod lucrurile stiute din cel vechi - declara cineastul, in 2001, la Cannes. Se multumeste doar sa le spuna mai bine, cu mai multa profunzime".
Citeste mai mult: adevarul.ro/cultura/istorie/filmele-oras-1_50b9fdbf7c42d5a663ae6207/index.html