The Shawshank Redemption (1994)

Regia: 
Frank Darabont

Scenariul: 
Frank Darabont, după o proză scurtă de Stephen King

Staruri:
Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, Brian Libby, Clancy Brown, Mark Rolston, James Whitmore

Durata:
2h 22min

Un bancher îşi ucide soţia şi ajunge în închisoarea Shawshank cu o condamnare pe viaţă. Decis să trăiască uman chiar şi dincolo de gratii, el schimbă, cu tenacitate, întreaga organizare a puşcăriei, făcând viața suportabilă atât pentru administratori, cât şi pentru cei mai violenţi deţinuţi. Asta nu înseamnă că deținuții nu vor mai dori să evadeze și nici că gardienii vor renunța la a face bani negri pe seama deținuților. Scenariul după Stephen King şi cele șapte nominalizări la Oscar sunt alte argumente pentru vizionarea unui film cu adevărat mare, aflat de mai bine de un deceniu pe primul loc al topului IMDB.

Premii

Oscar
Premii: zero.
Nominalizări pentru: cel mai bun actor în rol principal (Morgan Freeman), cel mai bun scenariu adaptat (Frank Darabont), cel mai bun film (Niki Marvin), cea mai bună cinematografie (Roger Deakins), cel mai bun sunet, cel mai bun montaj, cea mai bună muzică originală (Thomas Newman). 
Filmul anului a fost în 1995 „Forrest Gump”, care a luat și premiul pentru scenariu adaptat. Din același film, Tom Hanks a câștigat și premiul pentru actor principal. Alte filme în fața cărora a pierdut „Shawshank” au fost: „Legendele toamnei”, „Speed”, „The Lion King”.

Cannes
Nu.

Nota IMDB
9.3 (#1 în top 250)