Planet of the Apes (2001)

Regia: 
Tim Burton

Scenariul:
William Broyles Jr., după Pierre Boulle

Actori:
Mark Wahlberg, Tim Roth, Helena Bonham Carter, Michael Clarke Duncan, Paul Giamatti, Estella Warren, Cary-Hiroyuki Tagawa, David Warner, Kris Kristofferson

Durata:
 1h 59min

Remakeul după filmul realizat în 1968 arată că în materie de SF, cei care semnează costumele şi machiajul pot avea şi ei pelicule de glorie, nu doar computeriştii de la efecte speciale. Subiectul: un astronaut eşuează pe o planetă unde oamenii sunt la zoo şi maimuţele la guvern.

Regizorul Tim Burton este cunoscut predominant pentru filme în cheia „dark”, precum Edward Scissorhands și Corpse Bride.

Filmul „Planeta maimuțelor”, în seria nouă, a mai avut parte de două continuări (plasate cronologic înaintea acțiunii din acest film). Ambele au o calitate mult mai bună decât filmul din 2011. În seria veche, filmul din 1968, care a câștigat două Oscaruri, a avut continuările: Sub planeta maimuțelor (1970), Evadare de pe planeta maimuțelor (1971), Cucerirea planetei maimuțelor (1972), Bătălia pentru planeta maimuțelor (1973), Planeta Maimuţelor (1974) (serial) și Întoarcere pe planeta maimuțelor (1975) (serial) .

Premii

Nominalizări la BAFTA, Academia de film SF, Empire Awards