V for Vendetta (2005)

Regia: 
James McTeigue
Scenariul: 
The Wachowski Brothers (după un personaj grafic de David Lloyd)
Staruri:
 Hugo Weaving, Natalie Portman, Rupert Graves
Durata:
2h 12min

Un altfel de Zorro, mai terorist decât predecesorul şi mai modernist decât oricând, personaj într-un SF a cărui acţiune se petrece în Marea Britanie, cândva, în viitor. Altfel spus, un mascat vrea să elibereze cetăţenii londonezi controlaţi printr-un uriaş sistem de camere de spionaj, un zdrobitor Big Brother. Deci: Zorro+1984. Plus ceva terorism contemporan.

Filmul a intrat în top 150 pe IMDB și a devenit iconic după ce masca personajului principal a fost abordată ca siglă de asociația de hackeri Anonymus. Ca urmare, această mască a ajuns să fie prezentă în multe piețe în care s-a manifestat activismul social, inclusiv în Piața Universității din București. 

Premii

Oscar
Nu

Cannes
Nu

Academia de Science-Fiction din SUA
Premiul pentru cea mai bună actriță - Nicole Portman

Satellite Awards
Cele mai bune efecte speciale

Nota IMDB
8,2

Cronici

Alex. Leo Şerban pe ”Liternet”

V for Vendetta are meritul de-a scoate de la naftalină un personaj istoric (Guy Fawkes), care a vrut să arunce în aer Parlamentul britanic pe la 1600; meritul monarhiei britanice este că l-a prins la timp... Filmul lui James McTeigue e ceea ce s-ar putea numi un "SF retro". Adică o poveste care proiectează în viitor, ca George Orwell în "1984", o Anglie "fascistă". Aici puterea ar fi în mîinile unui dictator anti-intelectual (John Hurt) şi singurul care-ar putea să-i vină de hac ar fi... Guy Fawkes! Sau, mă rog, un individ purtînd - tot filmul - masca anarhistului din sec. XVII, care şi-ar face un titlu de glorie din promisiunea de-a arunca în aer Parlamentul... Ziua exactă: 5 noiembrie. ...citește mai departe