Apariţia aurorei boreale deasupra unui orăşel mitic numit Almost din nordul statului Maine schimbă într-o singură noapte destinele unora dintre locuitorii săi. Pe acest subiect sunt construite cele șase scene pe care publicul bucureştean aflat la Sala Mare a Teatrului Excelsior le-a putut urmări în deschiderea Festivalului de Teatru pentru Adolescenţi TeenFest 2016. Aproape este numele spectacolului regizat de Vlad Cristache după scenariul lui John Cariani şi interpretat cu mută naturaleţe de actorii Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ.

În centrul fiecărei poveşti se află un posibil cuplu al cărui destin este conturat de atingerea magică a aurorei boreale. În momentul apariţiei acesteia inimile se descătuşează sau se repară, sentimentele reprimate ies la iveală cu uşurinţă şi aproape fără voia proprietarilor. Dragostea dintre partenerii cuplului „aproape” că se împlineşte, dar nu poate fi desăvârşită decât de vraja aurorei. Chiar dacă personajele sunt trecute de vârsta adolescenţei, felul stângaci în care încearcă să-şi exprime afecţiunea oferă o notă de inocenţă întregului spectacol.

aproape1

aproape

 

Actorii Florin Hrițcu, Cristina Mihăilescu, Daniel Beșleagă, Sabina Brândușe, Nora Covali, Corina Grigoraș, Dragoș Ionescu şi Mircea Postelnicu au reuşit să inducă publicului, prin firescul interpretării, atmosfera tinerească de pe scenă. Decorul realizat de Vlad Cristache din pagini de cărţi şi zăpadă artificială a contribuit la întregirea atmosferei magice a poveştilor părând şi acestea închise între coperţile unei cărţi. Cercul se închide armonios cu concluzia că uneori este nevoie să faci ocolul Pământului pentru a ajunge cât mai aproape de persoana iubită, lucru deloc imposibil.


Un text de Xenia Zileriu şi Alexandrina Codarcea, studente la Facultatea de Teatrologie Târgu Mureș.

Articolul este rezultatul unei colaborări între B-Critic și Festivalul de Teatru pentru Adolescenţi TeenFest 2016. Proiect coordonat de Cristina Rusiecki.