Foto Adi Bulboacă

UN ARTICOL DE ALEXANDRA PASCU

În mica sală a studioului „Euphorion” de la Teatrul Național din Cluj a avut premieră sâmbăta ce tocmai a trecut spectacolul Playlist, regizat de Tudor Lucanu, autorul piesei fiind C.C. Buricea Mlinarcic. Aici ne întâlnim cu trecutul și prezentul proiectat într-o familie mixtă – ea unguroaică, el român –, care simte acut schimbarea regimului politic din România aproape de sfârșitul secolului trecut, alături de fata lor, Melinda.

Din micul apartament de bloc comunist răzbat până la spectatori lipsurile resimțite zilnic – fără alimente, fără lumină, mereu în frig, plus frica permanentă de a fi urmărit. Pusă în paralel, perioada postdecembristă, când în sfârșit Orsolya poate avea un „job” pe măsura studiilor, când tot și toate sunt la îndemână, pare un vis de mult așteptat. Însă dezamăgirea părinților de după Revoluție ne spune contrariul. Nici acum nu deschid televizorul pentru că în locul orelor de televiziune comunistă li se livrează numai informații minicinoase sau inutile. Sunt surprinși să vadă foști securiști exprimându-și părerea despre schimbarea României în materie de „business”.

Pe lângă schimbarea care se tot discută, firul cel mai important al spectacolului urmărește conflictul dintre generații. Părinții care încearcă să își proiecteze toate visele neîmplinite în viața copilului lor, Melinda, uită de dorințele acesteia. O îndeamnă constant să își facă o carieră și, contrar voinței ei, să plece din România. Ea simte că părinții ei sunt pierduți în diversitate, că nu mai există un strat profund în care să creadă, că își pierd principiile în ceața capitalismului: „Prea multe convingeri înseamnă 0”, îi va critica ea mai târziu.

Spectacolul presărat cu glume și voie bună culminează cu monologul fetei, de pe o înregistrare video, pe care o trimite părinților ei. În acest moment, odată cu liniștea lor, se așterne o liniște totală și în sală, pentru că nu mai e de glumit. Sufocată de dorințele neîmplinite ale unor părinți pe care nu îi mai recunoaște, Melinda este pe cale să se sinucidă.

În Playlist, regizorul se joacă cu proiecțiile video, prezentatorii emisiunilor ies din ecran, reporterul implică publicul în evenimentele lipsite de valoare pe care le anunță cu un patos neîntemeiat. Playlist deschide astfel ochii cât să putem cuprinde dincolo de produsele societății de astăzi pe care le luăm de-a gata și cât să ne gândim ce și cât contează pentru noi, conștientizând reminiscențele comunismului prin propria experiență sau prin a celor din jurul nostru.

Teatrul Național Cluj-Napoca

PLAYLIST

de C.C. Buricea-Mlinarcic

Regia și scenografia Tudor Lucanu

Distribuția

Emőke Kató

Ovidiu Crişan

Sânziana Tarţa

Mihai-Florian Nițu

Adrian Cucu

Matei Rotaru

Data premierei: 7 ianuarie 2017