EUROPIUM

by ROOTLESSROOT

15 martie 2017, ora 19.00
Teatrul Odeon – Sala Majestic

Organizatori:
Fundația Culturală Greacă și Centrul Ceh

Spectacol produs de Centrul Cultural „Onasis” din Atena și RootlessRoot
Coproducător: Centrul de Dans JoJo-Oulu

Parteneri:
Teatrul Odeon, Centrul Național al Dansului
și Ambasada Republicii Cehe

Accesul se face pe baza biletelor, care pot fi cumpărate (începând cu 23 februarie) de la casa de bilete a Teatrului Odeon, la prețul de 21,20 și 12,72 lei.

Fundația Culturală Greacă din București își continuă activitatea prin promovarea, de această dată, a dansului contemporan, prezentând la Teatrul Odeon, Sala Majestic, proiectul „Europium” al companiei RootlessRoot. Proiectul este inițiat și susținut de Grecia și Slovacia și își propune o reflecție pe marginea valorilor lumii occidentale, fiind totodată o căutare a trăsăturilor definitorii pentru identitatea „Europei”. Proiectul este inițiat de Centrul Cultural „Onasis” din Atena și de RootlessRoot, în colaborare cu Centrul de Dans JoJo-Oulu. Organizatorii evenimentului de la București sunt Fundația Culturală Greacă și Centrul Ceh, în parteneriat cu Teatrul Odeon, Centrul Național al Dansului și Ambasada Republicii Cehe. Spectacolul este inclus în ediția din 2017 a Festivalului LIKE organizat de Centrul Național al Dansului.

Tot în cadrul Festivalului LIKE, Linda Kapetanea va susține, în data de 14 martie, orele 19.00-20.00, un workshop. Mai multe informații, pe pagina CNDB: http://www.cndb.ro/festival-like-cndb.

RootlessRoot:

Proiectul este rezultatul reflecțiilor noastre asupra „lumii occidentale” și a „culturii” sale. Deși provenim din țări diferite, Grecia și Slovacia, originile noastre europene, în ciuda contrastelor, rămân comune. Totodată, ne-am luat libertatea de a ne dezvălui identitatea și de a oferi un cadru artistic modern prin prisma propriilor gânduri, întrucât considerăm că aceasta este singura cale spre diversitate, iar diversitatea este un semn de sănătate.

Adesea, așa cum am putut observa, publicul îndrăgește spectacolele „curate”, „lustruite” și clar construite. Noi credem însă că lucrurile stau un pic diferit în lumea în care ne străduim să supraviețuim, în care trăim și ne dezvoltăm. Așa că, în timp ce lucram și repetam pentru „Europium”, am citit numeroase legende și mituri despre originile culturii europene. Povestea Plutei Meduzei, cu teribila ei înlănțuire de evenimente, ne-a părut, până azi, a fi cea mai edificatoare narațiune despre Europa. La început, nu am avut de gând să ne concentrăm asupra acestui episod, dar atâtea evenimente importante s-au întâmplat între timp, încât n-am mai putut s-o ignorăm. În plus, unul dintre elementele noastre preferate este lemnul. Așa că am ne-am apucat să construim o plută.

Am considerat că în miezul a ceea ce numim natura culturii noastre rezidă problema definirii valorilor societății în care trăim și a mecanismelor de răspândire, de protejare și de impunere a acestora. Iar această problemă este strâns legată de altele, esențiale: cum se cade să trăim și să murim, ce este și ce nu este important pentru noi, ca grup și indivizi, ce înseamnă să reușești sau să eșuezi, cine sau ce ne amenință valorile și cum îi facem față.

Titlul spectacolului ne-a fost inspirat de EU63 – Europium, un element chimic fără un rol biologic semnificativ, care este instabil și se descompune cu ușurință. Iar aceste trăsături ale lui sunt grăitoare pentru situația din Europa zilelor noastre.

Mai multe informații despre proiectul „Europium” pot fi găsite aici:

http://rootlessroot.com/performances/43-europium

Concept și coregrafie:
Rootlessroot: Linda Kapetanea & Jozef Fruček

Concept vizual și decor:
Jozef Fruček

Muzică:
Vassilis Mantzoukis

Text:
Martin Kubran

Inginer sunet:
Christos Parapagkidis

Light design:
Sofia Alexiadou

Inginer lumină:
Periklis Mathiellis

Costume:
Isabelle Lhoas

Creație și interpretare:
Hyaejin Lee
Manuel Ronda
Jacob Ingram-Dodd
Alexios Fousekis
Linda Kapetanea

Photos © Mike Rafail

Sponsor principal: Alpha Bank. Sponsori: Atlas Corporation, CytoGenomic, Dirent, Orphee Beinoglou-Orbit Romania, RENOMIA SRBA Insurance Broker, TPG.

Parteneri media: Parteneri media: AGERPRES, B-Critic, Happy TV, LiterNet.ro, MKlasica Melos, Observator cultural, Radio România Cultural, Rfi Romania, Scena9.