Nu ne gândim prea des că o bunică trebuie apărată. De fapt, ştim că o bunică este cea care îi apără pe ceilalţi, fiindcă e un om mare, puternic, cu experienţă de viaţă. Ami, „fetiţa soldat” şi-a creat o armată de soldaţi pentru a o apăra pe bunica ei, „puţin bolnavă, cu un picior stricat mai de demult, iar cu altul stricat recent”. Şi, mai mult decât atât, Ami a înţeles multe lucruri pe care numai oamenii mari le pot înţelege.

Mihaela Michailov reuşeşete să creeze un basm pur şi empatic, un vis adus în realitate. Reuşeşete să cuprindă probabil cel mai sensibil Univers, acela al copilăriei, transformând lumea unui copil într-o lume a celor mari. Şi nu ne spune că ar fi ceva deosebit în asta, ba chiar face din el un fapt cât se poate de normal. Poate că acest fapt pune în valoare textul, ideea de a crea o lume de poveste cu întâmplări reale, unde abisul se cufundă într-o realitate „severă”. „Fetiţa soldat” este un one women show în două interpretări (Silvana Mihai şi Cristina Juncu) puternic, stabil din toate punctele de vedere, emoţionant, cu doze concentrate de umor. O poveste care pune întrebări despre viaţă, moarte, educaţie, toleranţă, societate, prietenie. Empatia e prezentă tot timpul. E ca o aripă care mângâie aerul din casa bunicii, ca o pasăre pe care a urcat Ami  într-un parcurs către diferite etape ale unei vieţi imaginar-concrete. 
Titulatura de „soldat” are un conţinut prestabilit de noi, oamenii, dar şi o corelare utopică. Dacă un copil reuşeşte să creeze, de la zero, un joc de strategie care are ca principal scop apărarea celor dragi, atunci noi, oamenii mari, de ce nu am putea să creem un joc de strategie care să aibă ca principal scop instaurarea păcii, liniştii şi iubirii faţă de semenii noştri ... ?! Poate că singurul răspuns ar fi acela că fiecare copil înţelege lucrurile într-o formă brută, neşlefuită, neîmpachetată, fapt ce conferă o bună viziune asupra „problemele”. 
Piesa este despre o bunică şi o nepoată. Despre un om mare şi un om mic. Despre mult prea clişeizata relaţie „bunici-nepoţi” .

cine, ce, unde, când

FETIŢA SOLDAT
de Mihaela Michailov 
Teatrul Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale” / 9G
Regia: Silvia Roman
Scenografie: Bianca Veşteman şi Sabina Veşteman
Feţiţa Soldat: Silvana Mihai / Cristina Juncu
Vocea Bunicii: Mariana Mihuţ

fetita-soldat-1

 

fetita-soldat-2

foto: Florin Ghioca