2

UN ARTICOL DE ILINCA URMUZACHE

Ringtone-ul unui telefon urlă în sală. Spectatorii își caută propriile telefoane pentru a le da pe silent. Se sting luminile. Telefonul încă se aude, parcă și mai tare acum. Cineva răspunde: „Da, sunt la teatru!”. În zâmbete de adolescenți încântați că nu lor le-a sunat telefonul de data asta începe iHamlet. Textul este inspirat de tragedia lui Shakespeare și preia povestea personajului Hamlet. Modul în care se rescrie povestea este gândit pentru adolescenții conectați constant la tehnologie.

4

Prin jocuri de lumini, proiecții video și muzică techno și psihedelică, întreaga producție ține atent publicul tânăr din sală. Spectatorii se identifică în problemele din viața lui H: adolescentul cu nume generic precum personajul lui Kafka. H are dificultăți de comunicare cu părinții, este adolescentul îndrăgostit și rebelul care vrea să fie lăsat în pace. Echipa Punctart valorifică elementele tragediei prin transpunerea în situații comune cu un puternic impact în viața unor tineri care descoperă și totodată ignoră realitatea. În același timp izolați social și conectați la tehnologie, tinerii din iHamlet trag un semnal de alarmă asupra unei societăți în care părinții își cresc copiii cu un apel telefonic pe zi și preferă să-i ducă la cinema atunci când petrec timp cu ei, ca să nu fie nevoiți să vorbească. Ritmul spectacolului este alert, precum o mașină care merge cu 200km/h, iar H nu vede decât frânturi din ce trece pe lângă el. O idee care se repetă pe bună dreptate - nu există un buton de pauză -, face spectatorii să se gândească la această posibilitate. Dar ea nu există. Nu există un buton de pauză, iar realitatea trebuie să fie înfruntată. Într-o societate în care bunurile materiale contează mai mult decât sentimentele, povestea lui H se referă la dificultatea de a a-și asuma identitatea în universul real, fizic.

„Când eşti debusolat, punctele cardinale nu mai sunt doar patru. Universul iHamlet funcţionează după acelaşi principiu.” http://punctart.ro/ihamlet/

„Internetul nu l-a ucis pe Hamlet, nu l-a dat uitării într-un recycle bin universal, ci doar i-a modificat identitatea într-un anume H, așa cum personajele lui Kafka trăiau și respirau printr-o literă anonimă, banală, suficientă. Acțiunea s-a mutat din Danemarca într-o altă realitate formată din coduri și cifre nesfârșite, cam așa cum ne-am imaginat lumea din seria Matrix. iHamlet, de la Teatrul Excelsior, este un spectacol care folosește piesa Hamlet ca un pretext pentru a spune o poveste prin prisma adolescenților și pentru ei.”

Oana Bogzaru, Eseu despre „iHamlet” în Yorick.ro

http://yorick.ro/eseu-despre-ihamlet/

TEATRUL EXCELSIOR

iHAMLET

DISTRIBUȚIA

Catrinel Bejenariu

Gabi Costin

Vlad Logigan

Vlad Pavel

REGIA: Catinca Drăgănescu

SCENOGRAFIA ȘI COSTUMELE: Bogdan Costea

DRAMATURGIA: Elise Wilk

VIDEO&LIGHT DESIGN: Dan Basu

SOUND DESIGN: Cristi Vieriu

COREGRAFIA ȘI MIȘCAREA SCENICĂ: Simona Deaconescu

Foto: Alina Ușurelu

3

Lumea a luat-o razna rău de tot, iar fiecare luptă să se afirme și să existe. Într-o generație care susține că nu poate trăi fără internet și tehnologie, iHamlet reușește conectarea cu acest public tânăr. Într-un univers plin de culoare al unui posibil Hamlet, producția Punctart creează o întreagă experiență senzorială într-un discurs despre identitate și conștiință, despre anonimat și existență.

14380042_1689959214659502_3191132278319015391_o