Nebun din dragoste

de Sam Shepard

Traducere: Andrei Marinescu

Regia: Claudiu Goga
Decor: Ștefan Caragiu
Costume: Liliana Cenean
Muzica: Valentin Luca
Asistent scenografie: Iulia Popescu

TEATRUL NAȚIONAL BUCUREȘTI

 
 
Distribuție:

Eddie: Gavril Pătru
Bătrânul: Mihai Călin
May: Diana Cavallioti
Martin: Ioan Andrei Ionescu
Figurație: Camelia Moise

Fotografii: Bogdan Spătaru

 

 

Nebun din dragoste este o piesă despre dragostea bolnăvicioasă a timpurilor noastre. Povești de iubire fericite oricum știm că foarte rar se mai găsesc, iar asta se întâmplă pentru că cele mai multe sunt un rollercoaster emoțional. Cea a lui May și a lui Eddie este cel mai bun exemplu.

Spectacolul montat de Claudiu Goga la Teatrul Național din București are la bază un text al lui Sam Shepard, care seamănă de cele mai multe ori cu un scenariu de film hollywood-ian. Decorul este de scenă americană în care vedem o pompă de alimentare uitată de timp într-o parte, iar în centru o cameră de motel care a devenit acasă pentru cel puțin un personaj. Totul este simplu în aparență, în camera-casă spectacorii văd un balansoar în care va sta un personaj mai mult sau mai puțin imaginar, bătrânul (Mihai Călin). Rolul lui se divulgă pe parcurs, la fel și importanța lui în povestea de dragoste toxică dintre May și Eddie (Gavril Pătru). May este un personaj complet, iar psihologia ei este dezvăluită treptat de Diana Cavallioti. Este o femeie inteligentă care încearcă din răsputeri să fie puternică, însă slăbiciunea ei a fost și va continua să fie Eddie. El o supune și o îndepărtează în același timp, o manipulează și o iubește și este la fel de indecis. Spre deosebire de May, Eddie reușește însă de fiecare dată să plece, să rupă toate legăturile și să-și trăiască viața independentă plină de distracții, mereu întorcându-se, mereu găsind-o pe May, victima lui, oriunde s-ar afla. Cel de-al patrulea personaj este Martin (Ioan Andrei Ionescu) care sugerează încercarea eșuată a lui May de a depăși drama și dezamăgirea în dragoste. Spectatorii vor fi surprinși să afle povestea completă dintre May și Eddie, pentru că da, secretele sunt ținute bine ascunse, iar dialogurile nu dezvăluie decât frânturi până la un moment în care totul este relatat.

 

 

Intensitatea acestui spectacol este greu de descris, personajele și replicile fac spectatorii să se pună în locul lor, al lui May și al lui Eddie, și să reanalizeze situațiile și din punctele lor de vedere. Sau poate deja s-au aflat la un moment dat în locul lor? Cert este că veți urmări cu sufletul la gură producția de la Teatrul Național și, cu siguranță, veți vrea să o revedeți.