Adriana Moca și programul „Audioteca Șeherezadei

„Audioteca Seherezadei” este o campanie de promovare a culturii scrise, un proiect inițiat de Asociația Culturală Vis-a-Vis derulat în opt instituții de învățământ preuniversitar și zece penitenciare de pe tot cuprinsul țării. Audiența proiectului vizează peste 12.500 de persoane care vor asculta prin stațiile interne audio, 60 de emisiuni culturale cu fragmente din cărți excepționale în interpretarea actriței Adriana Moca. 
Alături de sesiunile de lectură performativă, proiectul include interviuri cu scriitori români și cu traducători.

Proiect editorial apărut cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Scrisoarea Șeherezadei către copiii ei

Inimioară,

Îți spun așa, numind emoticonul pe care-l folosești mai des decât cuvântul. Și mi-aș dori să nu uiți cuvintele, tot prescurtând: csf, ncsf, lol, k fc….etc 🙂

Azi e 15 septembrie și, pe vremea mea, școala începea la această dată. S-ar putea să râzi când o să-ți spun că o așteptam cu emoția și bucuria revederii unor profi și colegi (pe bune, unii erau extrem de simpatici, dar cred că și azi proporția e aceeași).

Între timp, vremurile s-au dat de trei ori peste cap, se grăbesc tare, sunt confuze și arată ca vrăjitoarele din poveste, ciufulite și cam urâte. Ca să te apăr de veninul lor aș vrea să-ți dezvălui un secret care sper să-ți folosească. Secretul puterii cărților !

Din cărți afli așa de multe despre tine și lume încât, cu timpul, nu-ți mai este frică de nimic și de nimeni. Nici măcar de întrebarea „ce-a vrut să spună autorul”. Vei răspunde calm și cu încredere că mai important e să înțelegi bogăția sensurilor din text și să le alegi pe cele care ți se potrivesc. Ce a vrut autorul să spună știe doar el.

Vei putea să faci conexiuni între informații…Știi că atunci când sunt singure, informațiile sunt triste și neputincioase? …..dar dacă le pui în legătură, o să fii uimit de rezultat. Îți vor arăta un tablou mai mare, din care vei înțelege mecanismele și interesele ascunse ale lumii. Citind, îți vei pune întrebările juste. Sigur vei găsi și răspunsuri. Poate nu imediat, dar ai un strop de răbdare. Citind, vei obține o forță pe care nimeni și nimic nu o va mai putea distruge: libertatea de gândire. Ca s-o dobândești, ai nevoie de cărți!

Încet-încet, vei putea să numești și să recunoști sentimentele și nemulțumirile. Emoțiile și frustrările. Ale tale și ale celorlalți. Vei putea să-i spui fetei de care ești îndrăgostit că e atât de frumoasă ca … Julieta lui Shakespeare. Sau să-l ajuți pe băiatul cel timid să se apropie de tine, discutând despre o poezie care ți-a plăcut, de pildă din „Pisicoteca practică a lu Moș Pârșu”.

Vei putea deosebi dreptatea de nedreptate, răul de bine, valoarea reală de impostură. Anne Franck îți va fi o bună călăuză. Citește-i jurnalul….

Unii oameni care conduc lumea asta nu-și doresc pentru toți copiii o educație bazată pe libertate de gândire și curaj. Dar, pentru că tu vei citi și te vei informa, ei nu vor reuși să se înstăpânească pe mintea și conștiința ta. Vei avea forța să te opui!

Citind, vei înțelege repede toate minciunile care ți se vor servi, jocurile de putere și manipulările. Chiar dacă unii vor încerca să te îndepărteze de Adevăr, Bine și Frumusețe, nu vor reuși.

Știi de ce? Pentru că tu deja vei fi aflat din cărți că în absența Adevărului, Binelui și Frumuseții lumea devine un loc irespirabil, mortal. Și-ți vei dori pentru viitorul tău copil ca ea să fie bună, dreaptă și frumoasă.

Pentru asta e nevoie de minți luminate. Fii tu una dintre ele. Fii cel care se opune violenței, prostiei, minciunii, mizeriei și sărăciei. Orice meserie vei alege, să nu uiți că în cărți se află întotdeauna un răspuns, o idee strălucită, un drum pe care nu-l văzuseși, o mână de ajutor!

Citește când ești trist. Te va ajuta să depășești momentul!

Citește și când ești fericit. Vei afla că poți să prelungești starea în imaginație!

Citește dacă ai prieteni! Prietenia voastră se va îmbogăți!

Citește și dacă n-ai prieteni încă. O carte îți poate fi un excelent companion, sigur și fidel!

Citește, ca să poți trăi într-o sută de pagini experiențe formatoare cât trăiesc alții într-un an sau chiar mai mult...!

Și, îți promit, pe cuvânt de povestitoare că vei învinge, prin puterea cărților, orice obstacol și orice vrăjitoare!

Cu dragoste,
Șeherezada
Adriana Moca