Timp de cinci zile, 7-11 noiembrie, cea de-a cincea ediție a Festivalului de Film UrbanEye aduce în București filme premiate, însoțite de dezbateri cu invitați speciali, tururi ghidate și ateliere pentru copii. Anul acesta, festivalul se desfășoară la Cinema Elvira Popescu și la Teatrul Apollo 111.

Filmele de ficțiune și documentarele au în comun tema locuirii sub diversele ei forme. Festivalul este dedicat celor interesați de mediul în care trăiesc, prezintă aspecte legate de viața urbană și oferă spectatorilor posibilitatea să descopere sau să abordeze noi idei: modul în care spațiul este apărat de comunități, ideile unor arhitecți celebrii referitoare la îmbunătățirea calității vieții în oraș sau în cartierele locuite de oameni ușor vulnerabili.

Programul include filme despre arhitecți: arhitectul Rem Koolhaas în REM (regia Tomas Koolhaa), Glenn Murcutt în Spirit of Place (regia Catherine Hunter), dar și filme despre cum au fost construite case pentru diverse personalități: Andrzej Wajda în The Idea is Paramount. The Architectural Passions of Andrzej Wajda și matematicianul Jim Stewart în Integral Man

Filme care au obținut numeroase premii în festivaluri internaționale deschid Festivalul UrbanEye: Outdoor a primit premiul pentru cel mai bun scenariu la Haifa International Film Festival 2017. Last days in Shibati a fost prezentat în cadrul Cinéma du réel – International Documentary Film Festival. În ultima seară a festivalului este proiectat Aquarius, premiat la Dublin International Film Festival, un film care prezintă legătura dintre identitatea personajelor și oraș.

Gaming the real word, film prezentat în premieră în România, pune accent pe jocurile video pentru a determina rezidenții să ia parte la planificarea și creșterea calității propriilor orașe.

Filmele vor fi urmate de discuții cu invitați speciali din România sau din străinătate. Pelicula Gaming the real world va fi însoțită de o discuție cu Karsten Drohsel (Germania), creatorul conceptului de „gamicipation” (dezvoltarea practicilor participative prin intermediul jocurilor.).

Festival UrbanEye este un proiect al asociației ARTA prin dialog, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Ordinul Arhitecților din România din timbrul arhitecturii.