Începând cu 7 noiembrie, ora 18, la Sala Foaier, Muzeul Național al Țăranului Român găzduiește expoziția Comunități din Valea Jiului – reportaj etnofotografic, dedicată „băștinașilor” din Valea Jiului. Expoziția cuprinde fotografii sub forma unor „reportaje etnofotografice“ realizate de sociologul și fotograful Ionel Anastasecu, cunoscător și pasionat de cultura tradițională bine păstrată a momârlanilor (țăranii jieni).

Expoziția surprinde evenimente din viața la sat, tradiții bine păstrate ale țăranilor jieni, în ciuda faptului că lumea din jurul lor se schimbă. Un amănunt important este portul tradițional pe care momârlanii îl respectă nu numai în zilele de sărbătoare, ci și în activitățile zilnice, lucru care îi deosebește de cei care au venit pe pământurile lor – comunitățile multietnice de mineri, veniți din exterior –, cu care au conviețuit timp de un secol și jumătate. Lumea pe cale de dispariție, surprinsă în fotografii, ne este prezentată „ca semn al unei persistențe în cadre tradiționale.“ Deși sunt o comunitate restrânsă, băștinașii zonei miniere sunt surprinși în cadre care sugerează firescul vieții, personalitatea și preocupările lor: momente de sărbătoare, odihna și truda, bucuria și tristețea, tradiții și obiceiuri. 

Comunități din Valea Jiului – reportaj etnofotografic va putea fi vizitată până pe 2 decembrie, la Sala Foaier, de marți până duminică, între orele 10 și 18. Intrarea este liberă.

Curatorii expoziției: Maria Mateoniu-Micu, Ana Pascu, Rodica Marinescu