În anul Centenarului, 10 clădiri istorice iluminate în cadrul proiectului
Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”

În perioada 31 octombrie 13 noiembrie, în 6 orașe ale țării, vor fi iluminate arhitectural, în cadrul proiectului „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină,“ 10 clădiri a căror istorie este legată de Marea Unire și de ultimii 100 de ani.

Inițiatorii acestui eveniment, membrii Asociației Culturale pentru Educație prin Artă, alături de light-designerii de la Apart Production și Five’s Internațional își doresc să le ofere privitorilor din cele șase orașe, informații, unele necunoscute, referitoare la monumentele istorice iluminate unele aflate în degradare și rolul pe care l-au avut în dezvoltarea societății și culturii românești de la inceputul secolului XX.

Toate cele 10 cladiri din București (Ateneul Român, Grădina Capitol, Academia Română, Palatul Regal, Palatul Cantacuzino), Catedrala Încoronării din Alba Iulia, Muzeul Unirii din Iaşi, Casa lui Ştefan Cicio Pop din Arad, Catedrala Încoronării din Alba Iulia și Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighet au fost sau vor fi iluminate începând cu ora 19:30, in timpul unui spectacol vizual și auditiv de 15 minute, în 5 sesiuni. Povestea clădirilor va fi redată prin vocea actorului Șerban Pavlu, după următorul program:

29 octombrie - Ateneul Român, București

30 octombrie - Grădina Capitol, București

31 octombrie - Academia Română, București

1 noiembrie - Palatul Regal, București

2 noiembrie - Palatul Cantacuzino - Muzeul George Enescu, București

6 noiembrie - Cazinoul din Constanța

8 noiembrie - Muzeul Unirii, Iași

10 noiembrie - Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Sighet

12 noiembrie - Casa lui Ștefan Cicio Pop, Arad

13 noiembrie - Catedrala Încoronării, Alba Iulia.

Cei care nu vor putea asista la spectacolul iluminării arhitecturale, îl pot vizualiza live pe pagina de Facebook a Asociației Culturale pentru Educația prin Artă și cea a proiectului - Mă vezi? 1918 într-o altă lumină.