În prima zi, plină de evenimente, invitați și tumult, cu deschiderea ceremonioasă în prezența Andreei Marin, ambasadoarea Festivalului, și a Marinelei Țepuș, directoarea Teatrului Nottara, s-a ales și Juriul publicului. Format din Alexandru Constantin, Luiza Ciorpan, Florin Frunză, Alina Maer și Marcel Frunte-Lată, juriul va desemna cel mai bun spectacol din secțiunea „Bulevardul comediei”. Producțiile aflate în competiția oficială, cele din secțiunea „Criza pubertății, criza adolescenței”, vor fi jurizate de Doina Modola, Emil Boroghină, Doru Mareș, Claudiu Groza și Pompilius Onofrei.

Festivalul Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard” își continuă drumul cu un program bogat și duminică, 8 octombrie. La ora 18.00, la Teatrul Odeon, Sala Mare, o echipă artistică generatoare de valori – regizorul Mihai Măniuțiu, actrița și cântăreața Ada Milea, scenograful Adrian Damian și coregrafa Andrea Gavriliu – propune publicului spectacolul Jurnalul lui Robinson Crusoe, pe textul-jucărie (dar una inteligentă, de calitate intelectuală) al lui Gellu Naum, Insula.

„Insula pe care a naufragiat acest Robinson al lui Gellu Naum și al Adei Milea e înțesată cu capcane – capcane ale paradoxului, ale ludicului, ale jocului care se hrănește din propria-i substanță. Jurnalul e un text circular, ironic și autoironic, asemenea cântecelor pe care Ada le compune în așa fel încât să poată fi îndelung fredonate fără a-și pierde vraja”, observă regizorul spectacolului, Mihai Măniuțiu. Iar colaboratoarea sa apropiată, care și-a pus amprenta vizibilă asupra montării, remarcă: „Insula lui Gellu Naum e un text plin de tristețe comică. De câte ori îl «vizitez», împreună cu alți «musafiri», totul se transformă radical în funcție de fiecare om implicat. Sunt extrem de bucuroasă că am lucrat cu echipa de la Odeon și abia aștept să vă lăsați naumizați, măniuțizați, gavrilizați, damianizați și adamilizați”, se adresează Ada Milea publicului, în stilul său glumeț-ironic. 

În distribuție îi veți găsi pe actorii îndrăgiți ai Teatrului Odeon, dintre care Mihai Smarandache,

Marius Damian, Paula Niculiță, Antoaneta Zaharia, Marius Stănescu.

În secțiunea „Text și pretext”, o provocare adresată publicului, menită să-l ajute să înțeleagă cât de ofertant poate fi un text și câte montări diferite prilejuiește acesta, în funcție de viziunea echipei de creatori, publicul va putea urmări, la Sala Mică de la TNB, dubletul Fetița soldat de Mihaela Michailov, în regia Silviei Roman, cu două interpretări distincte, cea a actriței Silvana Mihai, de la ora 17.00, și a actriței Cristina Juncu, de la ora 19.00. Producția Centrului de Creație și Cercetare „Ion Sava”, din cadrul programului 9G la Teatrul Național București, va fi urmată de discuții cu publicul moderate de criticul de teatru și dans Gina Șerbănescu.

„Un one woman show – în două interpretări (Silvana Mihai și Cristina Juncu) –, puternic, sensibil, cu umor, actual ca mesaj și abordare, unde realismul psihologic poate atinge profunzimi ale abisului. Un spectacol care, cu delicatețea inocenței, ridică întrebări necesare despre viață, moarte, societate, educație, toleranță (...) Un exercițiu colectiv de reîntoarcere la copilărie. Un spectacol despre și pentru toți cei care și-au dorit să salveze pe cineva drag, cu drag”, așa sună invitația regizoarei Silvia Roman.

O producție care se anunță de interes datorită interpretării date de regizor, Tartuffe de Molière, se joacă la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu, începând cu ora 20.00. În montarea Teatrului de Dramă și de Păpuși din Vrața (Bulgaria), regizorul Ventsislav Asenov a pornit de la premise inedite pentru celebrul text al lui Molière: „Nu cumva ipocrizia și interesul personal s-au instalat în acea casă cu mult timp înainte de apariția lui Tartuffe? Nu cumva fiecare dintre membrii acestei familii unite a lui Orgon ascunde micul și stânjenitorul său secret pe care prezența lui Tartuffe îl face mai urât și mai vinovat? Poate că e vorba de propriul nostru sine care, cu egoismul și standardele sale morale îndelung încălcate, creează în fiecare dintre noi un Tartuffe. Acesta este personajul care rostește cea mai frumoasă declarație de dragoste din întreaga dramaturgie a lumii. Dacă dragostea lui este cu adevărat pură?”. Întrebări curioase ale căror răspunsuri provocatoare par să rearanjeze conflictul într-o manieră cu totul nouă față de cea pe care o știam.

Ultimul spectacol al zilei, Somnambulism de Iaroslava Pulinovici, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, o producție a teatrului-gazdă, programată în cadrul secțiunii „Criza pubertății, criza adolescenței”, va avea loc la Teatrul Nottara, Sala George Constantin, începând cu ora 21.15. Iată ce spune regizorul: În piesa Iaroslavei Pulinovici este vorba despre minciună – o temă incomodă şi majoră a vremurilor pe care le trăim. Spectacolul meu merge mai departe şi vorbeşte despre un om care s-a pierdut la un moment dat în propria viaţă. Pentru eroul principal, Slava, timpul s-a oprit. Acesta se uită cu atenţie şi disperare în jurul său şi caută un răspuns care să îl ajute să afle încotro trebuie să o apuce, pentru a da un nou sens vieţii sale. Întreg spectacolul este conceput ca un poem dramatic, o incursiune în lumea confuză a personajului principal.”

În distribuție, publicul îi va regăsi pe Ion Grosu, Crenguța Hariton, Karl Baker, Sorin Cociș, Diana Roman și Iulian Mihai Cristea. Spectacolul va fi urmat de discuții cu publicul moderate de criticul de teatru Silvia Dumitrache.

Informaţii şi alte materiale despre Festivalul Internaţional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard” se găsesc pe site-ul www.festinpebulevard.ro.

Pentru programul integral al spectacolelor Teatrului Nottara vă rugăm să accesați site-ul Nottara: www.nottara.ro.

De azi și până pe 18 octombrie Teatrul Nottara invită publicul să i se alăture la „FEST(in) pe Bulevard”.

Biletele la spectacolele și evenimentele festivalului
pot fi cumpărate de pe
www.nottara.ro
sau de la Casa de bilete a Teatrului.

www.festinpebulevard.ro

„Jurnalul lui Robinson Crusoe”

„Jurnalul lui Robinson Crusoe”