O respirație pentru poluarea planetei și multă dragoste...

„FEST(in) pe Bulevard”, ziua a cincea

Zi de zi, Festivalul Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard” (7-18 octombrie), organizat de Teatrul Nottara, își bucură publicul cu producții interesante, grupate în diferite secțiuni. De pildă, în cea intitulată „Text sau pretext” s-au programat miercuri, 11 octombrie, două producții care atestă diversitatea de viziune și de interpretare în două montări diferite ale aceluiași text. De data aceasta, este vorba despre piesa autorului britanic contemporan, Duncan Macmillan. Stând la coadă la Ikea, unui cuplu tânăr îi trăsnește ideea să facă un copil. Sunt tineri, se iubesc, se înțeleg bine (cel puțin până în acest moment), așa că auspiciile sunt cum nu se poate mai favorabile. Ea, doctorandă, el, muzician. Dar, din acest moment, li se dă viața peste cap. Pentru că sunt niște tineri responsabili față de o existență adusă pe lume, după cum se simt răspunzători și față de planetă. Cum să faci un copil în poluarea asta? Cu genul acesta de întrebări se frământă cei doi iubiți. De aici... tensiune și dispute. Hotărâri și reveniri. Un adevărat perpetuum mobile afectiv. Ba vor să se căsătorească, ba optează pentru un copil, ba se despart. Prin câte trec și ce se întâmplă până la urmă rămâne să descopere publicul la vizionarea celor două spectacole.

Primul, care păstrează titlul original, Lungs, o producție a Asociației VANNER Collective și a Teatrului ACT, în regia lui Nicolae Constantin Tănase, începe la ora 18.00. Spectacolul se bucură de interpretarea actorilor Denisa Nicolae și Liviu Romanescu. Al doilea, intitulat Respirații, o producție a Teatrului Ariel din Târgu Mureș, în regia talentatului Radu-Alexandru Nica, este programat la ora 20.00, la Teatrul Nottara, Sala George Constantin. Spectacolul îi dă șansa publicului să se întâlnească cu un comic inteligent, de bună calitate, pe care valoroasa interpretare a actorilor Raisa Ané și Andi Gherghe nu poate decât să-l sporească. După această reprezentație, actorii celor două spectacole se vor pronunța asupra temelor propuse de autorul britanic, toate de mare actualitate, și asupra diversității metodelor de abordare a textului. Iar publicul va pune oricâte întrebări dorește la discuțiile moderate de criticul de teatru Cristina Rusiecki.

Tot în a cincea zi de „FEST(in) pe Bulevard”, spectatorii sunt invitați, la ora 20.30, la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu, la o producție a Teatrului Excelsior din București, Fluturii sunt liberi, pe textul atât de îndrăgit al lui Leonard Gershe. Regia este semnată de Erwin Șimșensohn, care își motivează astfel opțiunea repertorială: „Fluturii sunt liberi. Poveste. O poveste de dragoste. O poveste despre cum iubirea transcende orice impediment fizic. O poveste despre ambiție, vise și dezamăgiri. O poveste despre Don, cel care vrea să trăiască cu adevărat. O poveste despre Jill, cea care îl învață să o facă. O poveste despre doamna Baker și despre frica unei mame de a da drumul de la pieptul său «puiului» care încearcă să zboare liber, de teamă ca el să nu-și frângă aripile. O poveste despre doi tineri care se găsesc, apoi se pierd, pentru ca în final… O poveste cu zâmbete și cu lacrimi în ochi…” Distribuția este formată din actorii Alex Călin, Ioana Anastasia Anton, Catrinel Dumitrescu și Șerban Gomoi.

Seria de spectacole din ziua a cincea se încheie cu Războiul nu a început încă de Mikhail Durnenkov, de la Teatrul Toma Caragiu din Ploiești, în regia unuia dintre cei mai apreciați regizori ai noului val, Bobi Pricop. Acesta colaborează din nou cu un adevărat star al scenografiei, Adrian Damian, și cu talentatul coregraf Arcadie Rusu. Oare războiul contează pentru un tată care amenință să incendieze o casă nouă, construită pentru el de către fiul său, pur și simplu pentru a evita umilința de a fi dependent? Este război ceea ce se întâmplă atunci când o soție este supusă față de soțul ei violent, dar devotat? Durnenkov descrie efectele dezumanizante ale vieții într-o societate aflată la un pas de război total. Scenele evoluează de la terifianta violență domestică spre o întâlnire suprarealistă și foarte amuzantă la un bazin de înot. Războiul nu a început încă este un spectacol presărat cu umor negru, născut în locul în care războiul se ascunde de fapt - în casele noastre, pe străzile noastre, în inimile noastre. Distribuția este formată din actorii Ionuţ Vişan, Florentina Năstase, Mihaela Popa, Bogdan Farcaş, Cristian Popa. Spectacolul este programat la ora 21.00, la Teatrul Odeon, Sala Mare.

Pe durata Festivalului, Teatrul Nottara onorează, printr-o suită de fotografii expuse, memoria monstrului sacru George Constantin, fostul său actor, și a talentaților săi colegi, Ruxandra Sireteanu și Petrică Popa. Expoziția reconstruiește în imagini parcursul lor profesional. Fotografiile reprezintă mărturia unei istorii de peste șaptezeci de ani a Teatrului Nottara, oferindu-i privitorului prilejul de a face o incursiune în timp, de a retrăi o poveste surprinsă de obiectivul camerei. Teatrul este o formă de artă vie, unică și irepetabilă, iar fotografia reușeşte să capteze emoția și frumusețea actului artistic.

În fiecare seară, Teatrul Nottara își așteaptă publicul cu drag la „FEST(in) pe Bulevard”.

Biletele la spectacolele și evenimentele festivalului
pot fi cumpărate de pe
www.nottara.ro
sau de la Casa de bilete a Teatrului.

www.festinpebulevard.ro