Un text nemuritor, o puștoaică în criză, tineri în derută, plus comic suculent în relația dintre români și maghiari

FEST(in) pe Bulevard, ziua a șasea
12 octombrie

Spectacole amuzante, spectacole emoționante și comedii de toate felurile... Așa s-a desfășurat până acum Festivalul Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard” (7-18 octombrie), organizat de Teatrul Nottara. Și FEST(in)-ul continuă. În a șasea zi, la ora 18.00, la Teatrul Odeon, Sala Mare, se va juca producția Teatrului Maria Filotti din Brăila, Leonce și Lena de Georg Büchner, în regia lui Vlad Cristache. În intenția regizorului, „spectacolul se adresează celor care simt că existenţa lor într-o lume banală, disperată după succes, trebuie să se schimbe cumva. Şi cum altfel decât printr-o evadare, fie ea şi iluzorie? Haideţi să evadăm într-o fantezie poetică, împreună cu Leonce şi Lena, să căutăm sensuri profunde, să spunem povestea – a lor, a noastră! Piesa este scrisă dintr-o respiraţie, dintr-o suflare, fără o construcţie dramatică elaborată, preconcepută, este ceva viu, expresiv, tulburător, aş spune, o combinaţie insolită de umor, profunzime filosofică în gândire, totul învelit într-o «crustă» poetică. Este un text atipic, cu o construcţie specifică unui spirit tânăr, proaspăt, ludic şi, în acelaşi timp, foarte actual. Este povestea unui puşti rătăcit într-o lume rutinată, a cărei miză supremă este succesul obţinut cu orice preţ, o lume în care oamenii se iau mult prea mult în serios”. Distribuția este formată din Ionuţ Vişan, Corina Georgiana Borş, Constantin Cojocaru, Ramona Gîngă, Valentin Terente, Narcisa Novac, Marcel Turcoianu, Adrian Ştefan, Dan Moldoveanu, Costică Burlacu, Ionel Spălatu și Mihail Ardeleanu.

De la ora 20.00, la Teatrul Odeon, Sala Studio, este programat spectacolul Orb de mină de Székely Csaba, în regia Catincăi Drăgănescu, producție a Teatrului Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe. Locuitor al orașului Târgu Mureș, bun cunoscător al stereotipurilor specifice conviețuirii româno-maghiare, autorul fructifică dubla sa extracție. Dacă de la maghiari preia dramatismul și situațiile care pur și simplu se rostogolesc, din filiera românească stoarce tot ce se poate în privința umorului și a autoironiei. Pe care le folosește în doze nelimitate! Textele sale grupate în Trilogia minelor se axează pe tensiunea dintre români și maghiari, pe stupiditățile fără număr, de un comic mustos, pe care le nasc, de ambele părți, naționalismul și dușmănia revanșardă, de la situațiile cele mai mărunte până la cele emblematice. S-ar zice că imaginația lui Székely Csaba nu are sfârșit în a născoci tot felul de întâmplări scenice, una mai savuroasă și mai relevantă decât alta. Distribuția este formată din Virgil Aioanei, Elena Popa, Sebastian Marina, Claudia Ardelean și Ion Fiscuteanu Jr.

De la ora 20.30, la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu, se va juca Puștoaica de la etajul 13 sau Dragă societate de Mircea M. Ionescu, în regia lui Sandu Grecu, o producție a Teatrului Național Satiricus I.L. Caragiale din Chișinău. În viziunea regizorului, piesa „este o satiră de stringentă actualitate, profund impregnată de dramatismul și romantismul existenței tinerei generații. Spectacolul demască, ia în răspăr o societate depravată și coruptă, cu guvernanți incapabili și cetățeni lipsiți de scrupule, cu toate tarele și perversiunile aduse de valurile așa-zisei capitalizări… Prin atitudinea și replicile pline de savoare ale unei adolescente abandonate de părinți și prieteni, aduse în pragul disperării și chiar al autodistrugerii, sunt puse la stâlpul infamiei personajele reprezentative ale acestei societăți ostile: Polițistul, Judecătorul, Medicul, Sora medicală șefă, Antrenorul și însuși Președintele țării… Aceasta e societatea noastră de azi, iar spectacolul e o oglindă fidelă a ei”. Distribuția este formată din Alexandrina Grecu, Natalia Caraman, Olga Anghelici, Alexandru Crȉlov, Nina Toderico, Vasile Cașu, Irina Rusu, Ion Grosu, Arcadie Racilă, Roman Mălai, Vadim Zatic, Ludmila Gheoghiță, Eugeniu Matcovschi și Artiom Oleac. Spectacolul este urmat de discuții cu publicul, moderate de criticul de teatru Ion Parhon.

De la ora 21.00, la Teatrul Nottara, Sala George Constantin, este programat spectacolul Să-i ȋmbrăcăm pe cei goi de Luigi Pirandello, în regia lui Dan Lăcătușu, o coproducție Teatrul Nottara și Teatrul de Artă. Publicul se va întâlni cu un text deja clasic, relevant pentru temele dominante ale lui Pirandello. Suntem cei care credem că suntem? Suntem unul singur? Sau mai mulți? Sau poate... nimeni? Unul, niciunul sau o sută de mii – așa cum sună titlul romanului lui Pirandello? În care punct din acest spectru atât de larg ne situăm? Cine suntem, de fapt? Și câți? Și când? În momentul acesta, suntem unul. Dar în secunda următoare? Dar peste o oră? Ce se înțelege prin „eu”? Fluxul interior pe care suntem obișnuiți să-l asociem cu identitatea noastră fluctează cu fiecare oră. Sunt câteva dintre întrebările care delimitează traseul estetic al cunoscutului autor Luigi Pirandello, laureat al Premiului Nobel în 1934. Nu ești doar eul pe care îl imaginezi, ci și entitatea văzută de ceilalți, ba chiar mai multe entități, câtă vreme fiecare te vede în alt fel. Distribuția îi cuprinde pe actorii Simona Popescu, Cristian Șofron, Anca Bejenaru, Marius Stănescu, George Constantinescu și Marin Grigore.

Amatorii de texte noi, necunoscute încă publicului din România, vor avea ocazia să asiste la ora 12.00, la Librăria Cărturești-Verona, la spectacolul-lectură Democraţia perfectă de Robertino Patilea, în regia lui Mihai Lungeanu. Textul îi prilejuieşte dramaturgului o radiografie atentă a unui mecanism social-politic-administrativ foarte periculos prin efectele sale, mai ales dacă este lăsat să funcţioneze fără control. Cu ritm şi ingeniozitate, autorul propune o variantă de soluţie politică „utopică” nu prea îndepărtată, plină de frisoanele unor adevăruri demascate curajos, care se apropie cu paşi mult prea repezi de realitatea diurnă. Deruta unei generaţii devenite dependente de atractivul, dar diabolicul internet reprezintă un mare semn de întrebare pentru viitorul unei lumi pe care ar trebui să ne străduim să o înţelegem măcar, dacă nu o putem păstra în limitele unei normalităţi liber asumate. Distribuţia este formată din actorii Alexandru Mike Gheorghiu, Rareş Andrici, Cristina Juncu, Sorin Cociș și Isabela Neamţu. Spectacolul este urmat de discuții cu publicul, moderate de criticul de teatru Oana Cristea-Grigorescu.

Ca în fiecare seară, Teatrul Nottara invită publicul să i se alăture la „FEST(in) pe Bulevard”.

Biletele la spectacolele și evenimentele festivalului
pot fi cumpărate de pe
www.nottara.ro
sau de la Casa de bilete a Teatrului.

www.festinpebulevard.ro