Forme noi de teatru, călătorii inițiatice și crize de adolescenți

Festivalul Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard”, ziua a zecea

Festivalul Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard” (7-18 octombrie), organizat de Nottara, a ajuns la a zecea zi, care va debuta cu un colocviu: Teatru. Versiunea 2.0, programat la ora 12.00, la CafeNott, Teatrul Nottara, etajul 1. Actorul Bogdan Nechifor a lansat teatrul senzorial în România. Adrian Damian s-a întors de curând de la The Watermill Center, laboratorul de inspirație și spectacole fondat de Robert Wilson. Aici, o comunitate de artiști și gânditori explorează împreună diferite teme. Scenograful a venit doldora de povești și este gata să le împărtășească. Regizoarea Andreea Iacob tocmai și-a terminat teza de doctorat despre teatrul imersiv și teatrul multimedia. Schimbând domeniul, dar nu și tema, Cătălin D. Constantin, prodecan al Facultății de Litere, Universitatea București, aduce un punct de vedere din afară, menit să echilibreze iureșul și senzitivitatea, prin excursul în Sensurile culturale și antropologice ale emoției. Cu toții vor fi invitații criticului de teatru Cristina Rusiecki la colocviul Teatru. Versiunea 2.0.

Desfășurat începând cu aceeași oră, primul spectacol din program aparține teatrului-gazdă: Călătoria, după Constantin Abăluță. O producție neconvențională ce poartă semnătura regizorului Gavriil Pinte. Admiratorii acestuia vor recunoaște dintr-o privire amprenta sa stilistică, fie și numai datorită faptului că spectacolul este o odisee, o călătorie inițiatică prin București. Autobuzul care transportă publicul pleacă de la Institutul Maghiar Balassi (Strada Gina Patrichi nr. 8) la ora 12.00. Regizorul Gavriil Pinte ne lămurește ce cuprinde programul: „Călătorie de aducere-aminte, spre locurile de demult, poate din copilărie (un paradis pierdut?)... un fel de odisee... o altă trecere prin infern (unul aproape edenic)... o încercare de recuperare a timpului pierdut şi o luare de rămas-bun... Călătorim cu speranţa că o călătorie se poate face drum, iar drumul – cale”. Publicul va face această excursie alături de actorii Ion Haiduc, Ion Grosu, Dani Popescu, Anda Caropol, Anca Bejenaru, Cristian Nicolaie, Ioana Calotă, Raluca Jugănaru Grosu, Cristina Juncu și Alexandra Aga. Ce invitație la călătorie poate fi mai bună decât aceea a scriitorului Constantin Abăluță? „Așadar, dragi spectatori, astă seară veți întreprinde, alături de mine, o călătorie propulsată de elicea lui Urmuz și de mustața lui Caragiale, pe străzile unui București aflat sub zodia metamorfozei, conglomerat de cioburi patriarhale care se străduie să coaguleze o lume nouă”.

De la ora 18.00, la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu, publicul va putea vedea dramatizarea unuia dintre textele preferate în lumea largă: Micul prinț de Antoine de Saint-Exupéry, în regia lui Peter Kerek și scenografia Iulianei Vîlsan, o producție a Teatrului German de Stat din Timișoara. Micul prinț este bine-cunoscuta poveste pentru copii mai mici și mai mari deopotrivă, despre prințul care, venind de pe o planetă îndepărtată, le pune oamenilor întrebări aparent simple. Întrebări care ne privesc pe toți și care ne conduc spre revelația unui adevăr unic: ne amintesc să privim totul cu inima, să căutam esența lucrurilor ascunse în viață, să ne punem sub semnul întrebării tabieturile și să ne asumăm răspunderea pentru ceea ce iubim. Regizorul Peter Kerek dă viață acestei povești într-o montare plină de fantezie și de imagini emoționante, aproape fără cuvinte, acest lucru nealterând deloc caracterul profund poetic al întâmplărilor evocate. În viziunea regizorului, Micul prinț este povestea unei îmbrățișări. Micul prinț este povestea unei plecări fără întoarcere. Micul prinț este povestea celui mai bărbat dintre bărbați. Este povestea unui pilot de avion. Micul prinț este povestea unei transformări din bărbat în copil și din copil în femeie și din femeie iar în bărbat. Micul prinț nu este o poveste pentru copii. Micul prinț este o poveste prea frumoasă. Micul prinț este o poveste prea deșteaptă. Micul prinț este o poveste kitsch-oasă. Micul prinț este o salvare. Micul prinț este o iluzie. Micul prinț e peste tot. Micul prinț nu e”. Distribuţia este formată din actorii Richard Hladik, Rareș Hontzu, Olga Török, Silvia Török, Enikő Blénessy, Ioana Iacob, Oana Vidoni, Anne-Marie Waldeck, Isa Berger, Boris Gaza, Daniela Török, Dana Borteanu, Radu Brănici, Aljoscha Cobeţ, Isolde Cobeţ, Konstantin Keidel, Horia Săvescu, Tatiana Sessler-Toami, Radu Vulpe, Harald Weisz, Vladimir Socolovici și Franz Kattesch. Spectacolul este urmat de discuții cu publicul, moderate de Ambasadoarea acestei ediții a Festivalului, îndrăgita Andreea Marin, și de directoarea Teatrului Nottara, Marinela Țepuș.

Tot în secțiunea „Criza pubertății, criza adolescenței”, de la ora 20.00, la Teatrul Nottara, Sala George Constantin, este programat spectacolul Debela/ Thick Chick de Silvija Šesto Stipančić, în regia Snježanei Banović, o producție a Companiei Kazalište Mala scena, Zagreb (Croația). Spectacolul se concentrează asupra vieții fascinante a Ladei, o fată de cincisprezece ani. Debela/ Thick Chick încearcă să ofere răspunsuri la următoarele chestiuni: supraponderabilitate, prietenie, experiența primei iubiri, încurcături cu un prieten din străinătate, petreceri și tot ceea ce presupun acestea, un frate cu propriile probleme, părinții cu ale lor, școala și tot ce implică procesul maturizării. Distins cu Premiul „Ivana Brlić Mažuranić” și „Časna Lista IBBY-a”, romanul care a stat la baza dramatizării a fost bestseller timp de câteva luni. Spectacolul le este recomandat tuturor celor care vor să se simtă bine! Regizoarea Snježana Banović își explică astfel succesul: „În urmă cu nouă ani, când am început să lucrăm la acest spectacol, nu ne-am imaginat că va atrage diferite tipuri de public, de toate vârstele, pentru atât de mult timp. Am dorit și am reușit, prin genul muzical și prin textul extrem de amuzant, dar ironic al lui Silvija Šesto, să înveselim publicul tânăr, dar, în același timp, să punctăm probleme mai serioase cu care se confruntă adolescenții. Tot mai mulți tineri sunt victime ale modului consumerist de viață și ale standardelor de frumusețe, promovate de reviste pe prima pagină, care duc la numeroase probleme alimentare ce pot fi foarte periculoase și afectează întreaga familie. Sunt bucuroasă că mulți oameni care au vizionat spectacolul, mai ales adolescenți, și-au văzut reflectate propriile probleme”. Distribuția este formată din Lukrecija Tudor, Anja Matkovic, Luka Juricic și Pasko Vukasovic. Spectacolul este urmat de discuții cu publicul, moderate de jurnalistul radio Luana Pleșea.

Amatorii de texte noi, interesante, nemaijucate până acum la noi, vor avea ocazia să participe, la ora 19.00, la Teatrul Țăndărică, la spectacolul-lectură Cetățenie de Mark Ravenhill, în regia lui Erwin Șimșensohn. Comedia dulce-amăruie despre maturizare urmăreşte povestea complicată a unui tânăr adolescent aflat în căutarea identităţii sexuale. Tom visează că este sărutat de o persoană pe care nu reuşeşte să o identifice: este bărbat sau femeie? Prietenii şi colegii săi îl tachinează în permanență, mai ales atunci când află că şi-a petrecut noaptea cu Amy, una dintre colegele sale. Tom devine din ce în ce mai confuz, nereuşind să găsească răspunsul de care are nevoie. Cu dialoguri autentice şi pline de umor, piesa surprinde, într-un mod inteligent şi sensibil, confuzia prin care trece personajul principal. Distribuția îi cuprinde pe actorii Cătălin Ștefan Bucur, Vlad Todorov, Horia Fedorca, Ciprian Nicula, Șerban Gomoi, Mihaela Mardare, Bianca Babașa, Ioana Budu, Cristina Negucioiu și Cristina Juncu. Spectacolul este urmat de discuții cu publicul, moderate de criticul de teatru Oana Cristea-Grigorescu.

Ca în fiecare zi, Festivalul Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard” își așteaptă publicul cu brațele deschise.

Biletele la spectacolele și evenimentele festivalului
pot fi cumpărate de pe
www.nottara.ro
sau de la Casa de bilete a Teatrului.

www.festinpebulevard.ro