O Europă tulburată, adolescenți cu probleme, burlaci și critici care intră în acțiune

„FEST(in) pe Bulevard”, ziua a opta
14 octombrie

Zile savuroase, momente emoționante și multă, multă comedie. Acesta ar fi rezumatul, în câteva cuvinte, al celei de a cincea ediții a Festivalului Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard” (7-18 octombrie), organizat de Nottara. După o săptămână cu trei-patru spectacole în fiecare zi, a venit vremea ca teoreticienii să intre în scenă. A opta zi a Festivalului se deschide, astfel, cu colocviul Critica de teatru, între print și online, prima dintre cele două Întâlniri AICT.RO, aflate la ediția a III-a. Colocviul este programat la CafeNott, Teatrul Nottara, etaj 1, la ora 12.00. Moderator va fi criticul de teatru Oltița Cîntec, președinte AICT.RO, care a sesizat schimbările survenite în critica de teatru din ultimii ani: „Într-o etapă istorică în care tiparul e în recul în fața mediului online, criticii de teatru trebuie să-și reconsidere strategiile pentru a rămâne în atenția publică și a conta în planul formelor de creativitate artistică. Va deven online-ul terenul de «refugiu» al criticii de teatru de tip tradițional? Există un canon al discursului critic aplicabil mediului electronic? Sau ne aflăm doar în fața unui spațiu infinit care ne primește cu generozitate pe toți – critici, bloggeri, followers, comentatori –, fără discriminare, dar și fără prea multe reguli? Cum facem, totuși, ca evaluările noastre de specialitate să nu se piardă între atâtea alte opinii, poate mai atrăgătoare ca formă, mai accesibile din perspectiva conținutului? Lista chestiunilor subsumate temei e, desigur, mult mai amplă decât suita mea de întrebări, iar provocarea de a le răspunde constituie miza acestei dezbateri”. De la aceste realități va începe dezbaterea din cadrul Întâlnirilor AICT.RO.

Pentru că este sâmbătă și vremea este frumoasă, la ora 14.00, Teatrul Nottara îşi propune să ofere un eşantion din „recolta” de spectacole pregătite pentru delectarea diverselor gusturi teatrale. Având aşadar locul desfăşurării şi personajele principale (bulevardul şi trecătorii) ne-am propus un eveniment stradal (susţinut muzical, ca de obicei, live) care să explice - din mers - mecanismul unui casting performant (pentru rolul de spectator) și care să implice prezenţa actorilor teatrului în ipostaze desprinse din rolurile lor. Veţi găsi replici, definiţii, gânduri, idei sau visuri, toate bine „coapte”, gata de a vă atesta participarea (şi amintirea) acestui inedit concurs de selecţie pentru cel mai important rol al stagiunii: acela de spectator special al Teatrului Nottara.

La ora 18.00, la Teatrul Țăndărică, Sala Mare, este programat spectacolul Weissbrotmusik de Sasha Marianna Salzmann, în regia lui Nick Hartnagel, o producție germană a Companiei Theater Strahl din Berlin. Inspirat de cazul bătăușilor de la metroul din München, textul relatează povestea a trei tineri care se regăsesc într-o lume ale cărei teme și conflicte nu sunt ale lor. Ei nu pot gestiona această realitate. Situațiile se agravează tot mai mult. Aron, Nurit și Sedat au crescut în Germania, dar nu se simt acasă aici. Prinși între prietenie și trădare, tărâm patern și dragoste de mamă, între rădăcini și viitor, cad în hățiș și se luptă pentru direcție și scop. Sunt cool și amuzanți, au toane, se delectează cu o iarbă din când în când și împing lucrurile la limită. Spectacolul prezintă dificultățile pe care le au tinerii în a se orienta între locul de origine și cel de reședință, în a-și găsi propria poziție în cadrul amestecului de culturi și religii. Textul a primit în 2009 Premiul Wiener Wortstaetten 2009 și a fost pus în scenă la BAT Berlin și la Nestroyhof Viena. Distribuția este compusă din Randolph Herbst, Bardo Böhlefeld, Christine Smuda, Claudia Lietz și Bernd Ocker Hölters. Spectacolul va fi urmat de discuții moderate de jurnalistul radio Raluca Rădulescu.

De la ora 19.30, la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu, publicul se va bucura să vadă Exploziv de Elise Wilk, în regia lui Andrei Măjeri, o producție a Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova. Un spectacol despre tineri și crizele lor dintotdeauna, scris pe un ton sincer, care impresionează prin autenticitatea personajelor. Într-o școală cu principiul diversității, o clasă multiculturală (cu afro-americani, latino și un evreu victimă a bullying-ului), apare noul elev, Denis, care schimbă ierarhiile, devenind preferatul fetelor, mai influent decât șeful clasei, carismatic, rebel și autentic. Denis este singurul care se revoltă, nu acceptă presiunea falsă a părinților, are curaj să-l înfrunte pe directorul care predă lecția după carnețel, exercită fascinație inclusiv asupra psiholoagei școlii. Spectacolul Exploziv este o poveste despre o vârstă fragilă – adolescența, cu visele și nesiguranțele ei, o poveste despre prietenie și prima dragoste, despre relația părinți-copii și cea elev-profesor, despre raporturi de putere între colegii de clasă și dorința de popularitate. Lucru știut, Elise Wilk are un fler special în a surprinde tonul și problemele tinerilor. Dinamic, plin de muzică și de dans, spectacolul de la Craiova se dovedește din cale afară de antrenant. Spectatorii ies cu zâmbetul pe față și cu inima sus. Distribuția este formată din Natașa Raab, Raluca Păun, Marian Politic, Romanița Ionescu, Ioana Manciu, Monica Ardeleanu, Alex Calangiu, Ștefan Cepoi, Cătălin Miculeasa și Andrei Ștefănescu. Spectacolul va fi urmat de discuții cu publicul moderate de criticul de teatru Oltița Cîntec.

Ultimul spectacol al zilei este o producție a teatrului-gazdă, Burlaci şi burlăcițe de Hanoch Levin, în regia Alessandrei Giuntini. Acesta va putea fi vizionat de la ora 21.00, la Teatrul Nottara, Sala George Constantin. Este vorba despre două cupluri, care se gândesc, amândouă, la căsătorie. Dar căsătoria nu e treabă ușoară, așa că numai și gândul de a merge la Oficiul Stării Civile poate stârni coșmaruri. Spectacolul este o autentică mostră de Commedia dell’Arte, explicabilă prin originea regizoarei Alessandra Giuntini. Machiajul puternic al actorilor, costumele care exagerează anumite părți ale corpului, picanteria limbajului, asociate cu fantasticul situației, creează o imagine umflată, deformată și deloc flatantă a umanului, dar care rămâne în limitele unei comedii inteligent scrise și excepțional interpretate. Textul și spectacolul – sexiste, burlești, dar cu o adiere de poetic luat în răspăr – sunt un comentariu mușcător în jurul responsabilității umane, al angajamentului față de ceva „serios”, aruncând în aer stereotipurile și lăsând în urma lor un oftat sau un chicot. O comedie care eliberează și, totodată, pune pe gânduri. Distribuția este formată din actorii Vlad Gălăţianu, Daniela Minoiu, Alexandru Mike Gheorghiu, Corina Dragomir, Sebastian Ghiţă și Bogdan Budeş.

Teatrul Nottara își invită publicul la încă o zi de „FEST(in) pe Bulevard”.

Biletele la spectacolele și evenimentele festivalului
pot fi cumpărate de pe
www.nottara.ro
sau de la Casa de bilete a Teatrului.

www.festinpebulevard.ro