Un copil bătrân, o comedie celebră, explicațiile unui terorist și multă, multă teorie

A noua zi din „FEST(in) pe Bulevard”
15 octombrie

Ziua a noua a Festivalului Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard” (7-18 octombrie), organizat de Nottara, se nimerește într-o duminică. Este weekend, așa că evenimentele sunt multe și diverse. De la ora 18.00, la Teatrul Țăndărică, Sala Mare, publicul poate vedea Kimberly de David Lindsay-Abaire, în regia Andreei Vulpe, o producție a Teatrului de Comedie. Un spectacol provocator care răstoarnă prejudecățile despre normalitate. O familie disfuncțională, formată din personaje unice, pusă în fața unor situații normale, reacționează în cele mai neașteptate moduri, amintind de comediile negre cu tot arsenalul lor de umor, satiră și de neconvențional. Kimberly asigură echilibrul, aducând în ciudata poveste emoția necesară transmiterii unui mesaj care conferă un alt înțeles înaintării în vârstă. Din distribuție fac parte actorii Virginia Mirea, Mihaela Teleoacă, Vlad Bîrzanu, Laura Creț, Ioan Coman.

De la ora 20.30, la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu, publicul este chemat la întâlnirea cu o comedie nemuritoare: D-ale carnavalului de I.L. Caragiale, în regia lui Claudiu Goga, o producție a teatrului-gazdă. Un bilet amoros rătăcit, amenințări cu sinuciderea, gesturi extreme, dictate de pasiuni la fel de extreme, o sticluță cu „vitrion englezesc”, toate acestea învălmășindu-se pe scenă, într-un ritm alert, care ne poartă pașii prin mahalaua de altădată. Un carnaval al umorilor și al caracterelor, care rămâne la fel de colorat și de zgomotos chiar și în zilele noastre. Piesa lui I.L. Caragiale, D-ale carnavalului, fluierată la premiera sa din aprilie 1885, din cauza unei cabale organizate de cronicarul dramatic D.D. Racoviță-Sphinx, a devenit în timp un text clasic, pe care orice regizor este tentat să-l aducă pe scenă, în încercarea de a obține cel mai spectaculos umor și de a scoate la lumină sensuri noi, potrivite vremurilor actuale. Într-un decor surprinzător, imaginat de Ștefan Caragiu, și în costumele concepute de Liliana Cenean, Claudiu Goga își invită actorii să recreeze, cu un suflu modern, deopotrivă, vremurile lui Caragiale, vorbindu-ne astfel cu înțelesuri moderne. Distribuția este formată din Vlad Zamfirescu, Gheorghe Ifrim, Alexandru Jitea, Andi Vasluianu, Sorin Cociș, Mihai Mărgineanu, Luminița Erga, Cerasela Iosifescu, Alexandru Mike Gheorghiu și Mircea Teodorescu.

De la ora 21.00, la Teatrul Nottara, Sala George Constantin, secțiunea Criza pubertății, criza adolescenței cunoaște forme extreme prin spectacolul deosebit de puternic al lui Eugen Jebeleanu, 20 noiembrie, o producție a Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, cu Ali Deac. Textul relatează povestea unui adolescent pe care societatea îl transformă în călău. Pe 20 noiembrie 2006, un tânăr de optsprezece ani deschide focul în fosta sa şcoală din Emsdetten şi răneşte mai multe persoane, înainte de a se sinucide. Piesa lui Lars Noren pleacă de la acest caz real pentru a construi o ficțiune documentată despre viața măcinată a unui tânăr maltratat. Violența cuvintelor ce i-au fost adresate în timpul copilăriei îl împing pe adolescent la răzbunare. Textul oglindește situația Europei occidentale din zilele noastre, care se confruntă cu probleme mari de identitate socială, cu valuri de imigranți și cu atacuri teroriste. Autorul analizează psihologia și mecanismul violenței care îl determină pe individ să treacă din poziția de agresat în cea de agresor și, totodată, repercusiunile unei educații defectuoase, care poate crea monștri. „Eu sunt adeptul unui teatru angajat, de atitudine, care să aibă niște valori sociale, politice, mediatice, dar mă interesează foarte mult și cum spunem lucrurile astea. Mă interesează să aflu care e modalitatea prin care, din poveștile oamenilor ăstora, să putem face teatru. În final, informația o putem regăsi oricum în știri, în ziare, pe internet. Dar pe mine mă interesează cum putem lua poveștile astea, ca să devină ficțiuni, să devină teatru și să creeze în spectatori empatie cu oamenii ăștia”, își mărturisește crezul talentatul regizor Eugen Jebeleanu. Spectacolul este urmat de discuții cu publicul moderate de criticul de teatru Mirella Patureau.

Spectacolelor programate în Festival li se alătură o serie de evenimente conexe. A doua dezbatere din cadrul „Întâlnirilor AICT.RO” va începe la ora 12.00, la CafeNott, Teatrul Nottara, etajul 1. În legătură cu secțiunea principală a ediției de anul acesta a Festivalului, „Criza pubertății, criza adolescenței”, criticul de teatru și moderatorul întâlnirii, Oltița Cîntec, președinte AICT.RO, a lansat tema Teatrul pentru adolescenți, o nișă în expansiune. „Considerat până nu demult o nișă, teatrul pentru adolescenți a devenit peste tot în lume un gen interesant, tot mai interesant, orientat explicit spre una dintre categoriile de public cele mai pretențioase. Prea mari pentru a mai merge la spectacole pentru copii, dar prea mici încă pentru a fi atrași de subiectele din teatrele pentru cei mari, preadolescenții și adolescenții pășesc în sălile de teatru atunci când temele abordate pe scenă și maniera în care sunt tratate li se potrivesc ca problematică, preocupări, ton, mijloace de expresie. Și atunci când din temele acestea pot primi măcar niște posibile răspunsuri la mulțimea de chestiuni emoționale, biologice, sociale pe care se străduiesc s-o gestioneze”, argumentează Oltița Cîntec.

Actorul Alexandru Repan este amfitrionul întâlnirii In memoriam, unde va fi evocat partenerul său de forță, George Constantin, monstru sacru care a contribuit, timp de decenii, la gloria Teatrului Nottara. Alături de figura lui George Constantin, se vor depăna amintiri despre alți doi actori talentați, Ruxandra Sireteanu și Petrică Popa. Evenimentul, care începe la ora 18.00, la CafeNott, Teatrul Nottara, etajul 1, se bucură de participarea lui Nicu Alifantis.

La ora 20.00, seria lansărilor de carte din Festival continuă cu Regia românească: de la act de interpretare la practici colaborative, volum colectiv coordonat de Oltiţa Cîntec și publicat la Editura Timpul, 2016. „Oprindu-se asupra a zece creatori afirmați după 1990, pe care i-am ales din postura de coordonator, volumul își propune să evidențieze unde ne aflăm din punctul de vedere al noilor practici scenice. (...) Teatrul românesc e, în continuare, un teatru de regizor, poziția sa rămânând prima în caseta realizatorilor înscriși pe afiș. Artiștii din sumar sunt figuri care s-au distins prin poeticile de scenă și ilustrează trecerea de la modelul unic al regiei ca act de interpretare la formule colaborative, într-o cultură teatrală unde coabitează stiluri și formate diverse. Vocabularele regizorale ale celor din listă diferă de la sensibil la radical, fiecare căutând formula ce i se potrivește, care-i stimulează mecanismele creative”, precizează criticul de teatru Oltița Cîntec.

Ca în fiecare seară, Teatrul Nottara își așteaptă publicul cu brațele deschise.

Biletele la spectacolele și evenimentele festivalului
pot fi cumpărate de pe
www.nottara.ro
sau de la Casa de bilete a Teatrului.

www.festinpebulevard.ro