Ana-Maria Altmann despre Gabriela Culic:

„Ca o reminiscenţă a unei perioade în care doar vântul şi croncănitul păsărilor spărgeau liniştea unei realităţi pustii şi echilibrul lumii dăinuia ca un instinct primordial în toate fiinţele vii, pânzele Gabrielei Culic ne amintesc de o dorinţă greu explicabilă. Inspirată  de zborul păsărilor, artista creează în lucrările ei o atmosferă unică de linişte şi libertate în care nimic nu este ameninţător. (…) un timp ancestral a cărui percepție despre începutul tuturor ființelor se derulează secvențial în moduri mereu noi şi diferite. Ca un contrapunct de-a dreptul paradoxal al unei societăţi din ce în ce mai dinamice şi mai tehnologizate, în care noţiunea timpului a deviat deja de pe orbita unei conştiinţe de sine narcisiste, Gabriele Culic deschide ferestre spre lumi care, asemenea viselor, se află în afara timpului măsurabil, neavând absolut deloc nevoie de acesta. Asemenea viselor, cosmosul creat de Gabriela Culic se supune cu acuratețe ritmului straturilor picturale care se condiționează reciproc, fac referire unele la celelalte şi în ciuda complexității lor nu rămân niciodată de nepătruns. (...) Dintr-o dată se face linişte. Ceaţa se aşterne ca un văl călduros pe solul obosit după trecerea verii. Păsările se mai zbat o dată peste pământul negru și argilos al începutului de iarnă, se opresc pentru un moment – şi îşi iau zborul. O răsuflare. O bătaie din aripi şi suntem liberi.“      

Eseul curatorial însoţeşte expoziţia „rêverie“ semnată de Gabriela Culic şi desfăşurată la ICR Viena în perioada 8 noiembrie – 2 decembrie 2016.
Gabriela Culic s-a născut în 1965 la București. Trăieşte şi lucrează la Bucureşti și Berlin.

Expozţii personale şi de grup (selecţie)
2016,  ICR Berlin 
2015,  European Art Gallery , Bucureşti
2014,  Muzeul Naţional al Tăranului Român, Bucureşti
2014,  La Rochelle Cité Internationale des Arts, Paris, Tour, Orleans, Poitier
2014,   Pavillon Charles X, Saint-Cyr-sur-Loire
2014, Teatrul De Nieuwe Regentes din Haga
2013,  Global Projects, New York
2010,  Arthis Gallery, Bruxelles
2009,  Apollo Gallery, Bucureşti
2008,  Ana Gallery, Bucureşti
2008,  Galateea Gallery, Bucureşti

Vânzări în licitaţii (selecţie)
„Breath” –  3.000 euro, Casa de licitaţii Grimberg, Bucureşti, 2014

gabriela-culic-neant-2016

gabriela-culic-apus-2012

afis-expozitie-gabriela-culic

Marius Tiţa:
Zbaterea continuă pe pânzele Gabrielei Culic și va continua cât timp vom privi păsările Bucureștiului direct în plutirea lor în aerul încins al gândurilor noastre. Privești în sus la pânzele sale, oriunde s-ar afla, o stare de plutire vibrantă te atinge și liniștea devine interioară, tot ca o zbatere, iar orizontul și cerul și pământul devin una, o pasăre în zbateri de aripi. (artinfonews.ro)

gabriela-culic-breath-2014