UN ARTICOL DE GABRIELA LUPU

Nicicând nu a fost poate mai actual faimosul text al lui Eugène Ionesco, Rinocerii. De altfel, eram chiar la Timișoara, la premiera grandiosului spectacol al regizorului Tompa Gábor cu Rinocerii, montat la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din orașul Revoluției (care a scos la lumină o nestemată de actor, Romeo Ioan) și după spectacol, în timp ce dezbăteam și îl analizam cu un grup de spectatori și cronicari, am aflat că în România s-a instaurat starea de urgență și că de a doua zi se închid teatrele și că noi toți va trebui să stăm în case de teama unui virus misterios.

M-am frecat la ochi și m-am întrebat dacă nu cumva este o continuare a spectacolului, un happening ceva. Dar nu. Era chiar adevărat. Ceea ce fusese de neînchipuit până atunci avea să se împlinească. Ne cotropiseră „rinocerii”.

Ce a urmat apoi era parcă tot după un scenariu ionescian: teroare, frică, paranoia, imposibilitatea de a decide cine e „rinocer” și cine nu. Și întrebarea care îți încolțea în suflet: „Ce e mai bine? Cine are dreptate? Nu cumva e mai bine să fii «rinocer»?”.

Trebuie să recunoaștem că această angoasă încă mai persistă, iar „rinocerii” s-au înmulțit și nu vor să ne creadă pe noi, oamenii, chiar dacă între timp Facebook-ul s-a umplut de morți.

Foto: Adrian Pîclișan