lettre-98-vara-2016

Institutul Cultural Român a pregătit o ediție de vară (numărul 98) din Lettre Internationale, care cuprinde o mulțime de articole interesante, împărțite în rubricile deja cunoscute: eveniment politic, idei filosofice, economie, biblioteca „Lettre Internationale”, idei literare și arte. Așadar, articole pentru toate gusturile.

Dintre textele acestui număr spicuim câteva care ne-au atras atenția: o corespondență imaginară dintre Spinoza și Freud, semnată de filosoful Michel Juffé, un material despre ecoul stârnit în SUA de traducerile operelor lui Mihail Sebastian, un trist și tragic schimb de scrisori între Paul Celan și Ingeborg Bachmann sau dialogul dintre Marina Dumitrescu și Victor I. Stoichiță, purtat pe marginea memoriei și a literaturii.

Biblioteca „Lettre Internationale” este și ea bogată.

Textele alese din scrierile Carlei Guelfenbein, ale lui Constantin Abăluță și Jón Kalman Stefánsson, scrise cu mare rafinament, sunt creatoare de atmosferă poetică și melancolică deopotrivă. În schimb, cele ale Ludmilei Ulițkaia și Adrian Alui Gheorghe sunt pline de pitoresc și de ironie corozivă. Foarte interesant este demersul lui Howard Jacobson, care transpune piesa Neguțătorul din Veneția a lui Shakespeare într-un roman de actualitate. - Adrian Mihalache