Știți povestea: Tristan Tzara, numele de poet al evreului Samuel Rosenstock din Moinești, provenit din prescurtarea de la „trist în țară”, ajungea la Zürich în toamna lui 1915 și curând se alătura unui grup de tineri intelectuali. Împreună cu aceștia punea la cale „happening-urile” de la Cabaret Voltaire. Primele „happening-uri” din istorie. Se năstea astfel dadaismul, cea dintîi mișcare de avangardă dintre nu puținele care au animat secolul XX. Vreți pictură? Francis Picabia venea în fața publicului și ștergea cu buretele un desen de pe tablă. Și uite așa ștergeau ei cu buretele tot ce se crease pînă atunci. Sau cel puțin asta își doreau. Dada se răzvratea împotriva moralei traduționale și a tuturor formelor de artă existente. 
Știți și asta: anul trecut s-au sărbătorit o sută de ani de la apariția dadaismului. Coregraful iubit de toată lumea, Gigi Căciuleanu, a marcat acest centenar cu spectacolul L’Om DadA în care dansează și joacă alături de tânărul actor Lari Giorgescu. Cei doi conduc publicul într-o poveste sensibilă despre ființa umană sau Omul aproximativ. Adică... despre „omul aruncat în lume la întîmplare... prins în pînza de păianjen a incertitudinilor planetare... a geografiei... a geografiilor... a istoriei... a istoriilor... cu destinul său… destinele sale…”. 
„Toți suntem dadaiști, spune Gigi Căciuleanu. Defragmentăm, aruncăm ceva din noi pe scenă și în viață.” Spectacolul său surprinde ipostazele dadaiste ale omului contemporan. Limbajul său alătură emoția și abstractul, cuvântul și mișcarea, lipsa de sens cu sensurile profunde ale existenței aproximative. Dadaiste sau contemporane.

Avem marea bucurie ca în perioada 25-28 septembrie 2016 L’Om DadA să se joace pe trei importante scene europene: Apollo Théâtre din Paris, Sadler's Wells din Londra și Palatul Artelor Frumoase – Bozar - din Bruxelles. Turneul este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, completând seria evenimentelor dedicate împlinirii a 100 de ani de la nașterea dadaismului.

 

 

cronici

Anca Florea:
„Neastâmpărul, umorul, replica rapidă, spiritul ludic, farmecul irezistibil al lui Căciuleanu, modul în care rosteşte textul... bilingv - adesea în combinaţii surprinzătoare -, conferă savoare şi vervă unui demers care nu e nici dans, nici teatru; pur şi simplu, am avut sentimentul că asist la o joacă inteligentă, cu o încărcătură intelectuală de reală fineţe, adresată... „connaisseur”- ilor, autorul-interpret amuzându-se, căutând un nou mod de exprimare scenică a propriului „eu”. (Gigi Căciuleanu sau joaca inteligentă, în Adevărul)

 

Gabriela Hurezean:
„Mai puțini sunt cei care știu că Gigi Căciuleanu, dansator și coregraf de talie internațională, este și un mare actor. La fel, Lari Giorgescu, un actor admirabil, demonstrează de câte ori i se oferă prilejul că este și un excepțional dansator. Doi DansActori, cum spune Gigi Căciuleanu, în stare să descompună și recompună semnificația Omului DAdA, reevaluând, destructurând, restructurând, dezechilibrând și reechilibrând Omul aproximativ...” (L’Om DAdA – când trupul devine ideogramă, în Muze şi arme)   

 

dada1

L’Om  DAdA
un spectacol de Gigi Căciuleanu |
Texte: Tristan Tzara – extrase |
Traducerea în limba română - Ion Pop |
Cu: Gigi Căciuleanu și Lari Giorgescu |
Regia, Coregrafia, Costumele, Conceptia spaţială și Coloana Sonoră: Gigi Căciuleanu |
Asistentă coregrafie – Lelia Marcu Vladu |
Lighting Designer – Cristian Petru Simon |
Video - Andrei Ştefan Florea |

L’Om DadA este o coproducţie a Teatrului Naţional “I.L.Caragiale” din Bucureşti, prin Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”, cu Gigi Căciuleanu Romania Dance Company şi Fundația Art Production, beneficiind de sprijinul Institutului Cultural Român și al JTI.

flyer_paris_front

Programul turneului:

PARIS - Apollo Théâtre, duminică 25 Septembrie 2016, ora 20:00, 18 rue du Faubourg du Temple, 75011 - Métro République Bilete online - http://www.apollotheatre.fr/l-om-dada-lo1171.html, Preț: 20 Euro 

LONDRA – Sadler's Wells, luni 26 Septembrie, ora 19:45, Lilian Baylis Studio la Sadler's Wells, Rosebery Avenue, Londra, EC1R 4TN Reprezentaţia va fi însoţită, în foaierul teatrului, de Vernisajul Expoziției de Fotografie:  The Making of: L’Om DAdA by Florin Ghioca, fotograful oficial al Teatrului Naţional din Bucureşti Bilete: https://secure.sadlerswells.com/production/44898, Preț: 10 și 15 GBP

BRUXELLES – Bozar, miercuri 28 septembrie 2016, ora 20:00, Bozar, Salle M, Rue Ravenstein 23, 1000 Bruxelles Bilete: http://www.bozar.be/fr/activities/118633-l-om-dada, Preț: 15 Euro