Joi, 8 septembrie, a avut loc la Teatrul Schaubühne din Berlin premiera spectacolului Empire, de Milo Rau. Pentru iubitorii de teatru din țara noastră este o mare mândrie că binecunoscuta noastră actriță joacă la unul dintre cele mai prestigioase, cele mai faimoase și cele mai înnoitoare teatre din Europa ultimului sfert de secol. Maia Morgenstern joacă în această producție alături de Ramo Ali, Akillas Karazissitis și Rami Khalaf. Celebrul regizor Thomas Ostermeier, printre cei mai cunoscuți regizori de teatru din spațiul european, directorul artistic de la Schaubühne, menționează: „Atât Teatrul Schaubühne, cât și eu, suntem foarte încântați de faptul că Maia Morgenstern, această excelentă actriță a Europei, joacă la noi la teatru în acest moment! Prestația ei emoționantă din această importantă producție a lui Milo Rau a fost extrem de bine primită încă de la premiera de joi seara. Suntem mândri și totodată onorați să o avem aproape, pe lângă ceilalți minunați actori din această producție, pe directoarea Teatrului Evreiesc de Stat din București, Maia Morgenstern!”

Proiectul Empire vine în completarea și încheierea trilogiei dramaturgului și regizorului Milo Rau. După The Dark Ages și The Civil Wars, Empire spune povestea refugiaților rătăciți într-o „nouă Europă”.

Spectacolul Empire s-a jucat pe scena Teatrului Schaubühne patru zile consecutive (8-11 septembrie), cu casa închisă. Următoarele reprezentații programate vor avea loc la Bydgoscz, în Polonia, la finalul lunii septembrie, și la Lausanne, în perioada 5-8 octombrie. Îi dorim mult succes actriței noastre și colegilor de la teatrul berlinez.

3

4

1

Maia Morgenstern:
„Participarea mea la acest proiect poate fi analizată pe mai multe planuri. La o primă vedere, este tema refugiaților, o temă care ne atinge pe toți, care stârnește multe patimi, multe controverse, multe luări de poziții, multe atitudini dintre cele mai antagonice, multe teme abordate de societate. Una spunem în public, altele sunt sentimentele, resentimentele, răbufnirile pe care le purtăm cu noi, tarate de-a lungul vremii. Din educație, din spaima că dă bine sau că nu dă bine o anumită poziție. Una declarăm în societate sau pe rețelele de socializare, și altele sunt sentimentele adânci care ne macină, cu care ne luptăm.” 

 

Regizorul Milo Rau:
„A fost o premieră excelentă, iar Maia a fost, ca de obicei, foarte precisă și, în același timp, plină de umor și emoție. Maia este o adevărată profesionistă, un adevărat star!”