În perioada 14-21 mai, Teatrul Nottara, iniţial numit Teatrul Armatei, sărbătoreşte, printr-un festival, împlinirea a 70 de ani de existență, de activitate neîntreruptă și de contribuție semnificativă în domeniul cultural. În tot acest timp, artiști de mare valoare, sprijiniți de oamenii din culise și birouri, au creat lumi care au atins sufletul a sute de mii de spectatori. 

Sub sloganul „Nottara 70 – mai tânăr ca niciodată”, se va prezenta selecția unora dintre cele mai de succes producții ale sale, cărora li se alătură numeroase evenimente conexe. Vor fi șapte zile efervescente, în care se vor evoca și se vor sărbători – cu teatru, muzică și dans – șapte decenii de profesionalism, de talent și pasiune.

***

Festivalul este prefațat de două evenimente stradale inedite. Scenă va deveni chiar Bulevardul Magheru, spațiu-simbol al Bucureștiului. Încă din perioada Teatrului Armatei, acesta a făcut parte din arhitectura sălii de spectacol, identificându-se cu spiritul instituției: demnitate, neliniște, tradiție, energie, forfotă, unicitate, punct de interes și de intersecție a mai multor drumuri. Toate ducând spre Teatrul de pe Bulevard…

Astfel, duminică, 7 mai, de la ora 14.00, în fața Teatrului Nottara, foarte talentatul și apreciatul compozitor de muzică de teatru, CÁRI Tibor (pian și muzică originală), alături de dansatorii BACZÓ Tünde și Alin STATE, dar și de violoncelistul SZABÓ J. Attila vă invită la Antonimul venețian (parafrază la volumul faimos al lui Giuseppe Berto).  Un performance de teatru-dans și muzică realizat de coregrafa Baczó Tünde, după un concept de Simona Donici. Spectacolul delicat și melancolic, despre dragoste și fermecătoarea Veneție, despre cuvintele nespuse și amăgirile inimii, este programat cu o săptămână înainte de deschiderea micro-festivalului și dă primul gong pe Magheru, cu teatru și dans sub cerul liber. O experiență misterioasă și fermecătoare ca viața însăși, ce nu trebuie ratată.

Luni, 15 mai, de la ora 17.00, istoria Teatrului Nottara iese în stradă. Trecătorii de pe Magheru vor deveni actori în distribuția unei întâmplări teatrale speciale (concept și coordonator proiect: regizorul Mihai LUNGEANU), fiind întâmpinați în drumul lor de muzică şi personaje de teatru, într-un decor special (scenografia: Victor DIACONU), care-i va face atenți la poveștile Nottara. De-a lungul trotuarului din fața sediului vor fi expuse afișe ale spectacolelor care au marcat existența teatrului, atunci și acum, de la eficientele, robustele și coloratele afișe de literă ale Teatrului Armatei, la viziunea oarecum austeră și unitar cromatică a celor din perioada directoratului lui Horia Lovinescu, până la creativele propuneri vizuale de astăzi, care îmbracă bulevardul. O vizită culturală, neconvențională și pasionantă, prin istoria Nottara, în aer liber.


Programul complet al manifestării poate fi consultat pe www.nottara.ro.