Titlu proiect: Opțiunea Smart - Atelierul de imagine

www.atelieruldeimagine.ro

Educație prin cultură

Proiectul, realizat de Asociația Culturală Vis-a-vis și co-finanțat de AFCN, cuprinde organizarea de ateliere de film documentar în licee.

Mentori

Mentorii primei ediții a proiectului sunt antropologul Cătălin D. Constantin, regizorii Daniel Sandu și Carmen Lidia Vidu și cineastul Alexandru Dinu Spătaru.

4 licee

Liceele participante la proiectul-pilot sunt „Ion Barbu”, „Elena Cuza”, „Iulia Hasdeu” și „Octav Onicescu”.

4 Smartphone

Atelierele au o componentă teoretică și una practică. La sfârșitul acestora, elevii sunt ghidați de mentori în realizarea primelor lor filme documentare, folosind pentru aceasta (predominant) propriile telefoane mobile.

unii vor să scoată telefoanele mobile din școli. noi vrem să promovăm integrarea lor într-o educație modernă și performantă

Un instrument ce poate deveni vehicul

Telefoanele smart sunt cel mai puternic instrument ce a putut fi ținut vreodată într-un buzunar. Portaluri spre o cantitate uriașă de informații și suport pentru o uriașă cantitate de aplicații, smartphone-urile au depășit imaginația tuturor creatorilor de SF din secolul trecut. Însă utilizarea lor, de regulă, e mult sub potențial. Cea mai mare parte a utilizatorilor le folosesc pentru un număr redus de funcții - chat, rețele sociale, rezultate google, selfie-uri. Deși a crescut cu ele, nici generația millennials nu le utilizează mai performant. Proiectul „Opțiunea Smart” își propune, prin lecții simple, deschiderea spre aceste două noi tipuri de educație - prin realizarea de produse cu valoare artistică și prin stimularea creativității smart.

Alegerea filmului documentar pentru această serie de ateliere a avut în vedere că societatea, până de curând literaturocentristă, este azi una eminamente vizuală. Cât despre documentar, alegerea s-a datorat tipului de observație pe care acesta o presupune, tipului de deschidere către lume în genere și către lumea din imediata apropiere, precum și faptului că (deși poate folosi) nu necesită decoruri, mari echipe de profesioniști specializați, o producție costisitoare. Că, dacă e bine aleasă, o idee transmisă sincer poate ține loc de toate acestea.
B-Critic este partener al proiectului, alături de Cinemateca Română și  Centrul de Excelență în Studiul Imaginii - Universitatea București.