Gregory Claeys este câștigătorul Premiului Cantemir pentru 2018, decernat în cadrul Colocviului Regal de la Sinaia. Ceremonia decernării a avut loc în Sala de Marmură a Palatului Peleș în prezența ASR Principele Radu și a lui Sorin Antohi, reprezentant al Asociației Orbis Tertius / A Treia Lume, organizatoarea colocviilor.

Premiul Cantemir a fost înființat la Oxford în 2010 și a fost acordat de Institutul Cantemir. Primii câștigători ai premiului au fost Ștefan Lemny, de la Biblioteca Națională a Franței, pentru volumul “Les Cantemirs – l’aventure européene d’une famille princière au XVIII-ème siècle”; profesoarele Alison Bashford și Philippa Levine (2011) pentru volumul “Oxford Handbook of the History of Eugenics”; oamenii de știință Martin Dodge, Chris Perkins și Rob Kitchin (2012) pentru lucrarea “The Map Reader: Theories of Mapping Practice and Cartograhic Representation”. În 2017 acordarea premiilor Cantemir a fost reluată în cadrul Colocviilor Regale de la Sinaia, iar al IV-lea Premiu Cantemir a fost decernat savantului israelian născut în România Moshe Idel, profesor la Universitatea Ebraică din Ierusalim, pentru eminenta sa activitate științifică (vezi Premiul Cantemir, a IV-a ediție, 2017).

În anul 2018, al V-lea Premiu Cantemir a fost primit de istoricul Gregory Claeys, de la Universitatea din Londra. Profesorul Claeys este doctor al Universității din Cambridge și a predat la universități din Canada, Germania și Statele Unite ale Americii până în anul 1992, când a devenit profesor de istoria gândirii politice la Royal Holloway, University of London.

Premiile Cantemir celebrează moștenirea principilor Dimitrie Cantemir (1673-1723) și Antioh Cantemir (1709-1744). Scrierile și acțiunile lor acoperă un vast areal și o amplă perioadă, cu relevanță culturală atât în Vestul, cât și în Estul Europei. Dimitrie Cantemir a fost principe al Moldovei, educat la Constantinopole, membru al Academiei din Berlin, prinț al Imperiului rus și consilier al țarului Petru cel Mare. Antioh a fost traducător, primul ambasador al Rusiei în Marea Britanie și Franța.

A treia ediție a Colocviilor Regale de la Sinaia a avut loc în perioada 22-24 iunie 2018. Au participat Sorin Antohi, Artur Blaim, Ștefan Borbély, Andrei Țărnea, Corin Braga, Constantina Raveca Buleu, Gregory Claeys, Ludmila Gruszewska-Blaim, Gábor Klaniczay, Jan Mervart, Isy Morgensztern, Michael Shafir, Balázs Trencsényi. Tema ediției a fost „1968: Contracultură, ideologie, utopie”. Înregistrările integrale ale comunicărilor științifice susținute în cadrul colocviului vor fi disponibile în perioada următoare exclusiv pe B-Critic.ro și pe canalul B-Critic pe YouTube.

Conferințe internaționale

Playlist cu înregistrările conferințelor și evenimentelor din cadrul edițiilor 2017 și 2018 ale colocviilor regale. Comunicările au fost susținute în limbile engleză și franceză.