Asociația VAR Cultural a lansat proiectele WaveforMe și Amprenta Sunetului, ambele dedicate tinerilor hipoacustici.

Wave for Me

WaveforMe este primul proiect internațional dedicat promovării potențialului creativ al tinerilor cu deficiențe de auz, purtători de implant cohlear/proteze auditive.

Pe parcursul a 6 luni, proiectul se va dezvolta pe 3 direcții: socială, educațională și culturală.

În prima etapă, grupul de lucru interdisciplinar va coordona și susține 3 workshop-uri a câte 5 întâlniri (arte vizuale, public speaking și percuție), de care vor beneficia gratuit 24 de adolescenți hipoacuzici din România (14 – 18 ani). Înscrierile se pot face la adresa de email office.waveforme@gmail.com, până la data de 11 februarie 2022.

În paralel, va fi lansată o platformă care va găzdui galeria de artă virtuală – un spațiu de expunere dedicat preadolescenților și adolescenților hipoacuzici din țară și din străinătate. Expoziția va include atât contribuții create în timpul workshop-ului de arte vizuale, cât și contribuții primite în urma unui open call național și internațional.

Crearea și difuzarea unei serii de 6 podcast-uri cu invitați din țară și din străinătate – adulți hipoacuzici care activează în domeniul artistic și cultural – este cea de-a treia componentă a proiectului. Prin intermediul acestor materiale video, organizatorii își doresc să aducă împreună oameni din contexte geografice diferite, cu experiențe, interese și nevoi similare, oferindu-le adolescenților cu deficiențe de auz șansa de a descoperi exact genul de influencer-i de care au nevoie.

În luna iulie va fi realizată o expoziție itinerantă care va conține o selecție din lucrările expuse în galeria virtuală și va rezuma artistic întregul proiect. Aceasta va fi prezentată publicului în patru orașe din România: Sibiu, Timișoara, Iași și București, unde vor fi invitați membri ai comunității hipoacuzicilor, experți din domeniul educației și socio-cultural.

Parteneri

Asociația Națională a Persoanelor cu Deficiențe de Auz din România Ascultă Viața, „Federația Europeană a Părinților copiilor cu deficiențe de auz” (FEPEDA), Asociația “Audiosofia”, „Forumul de Cercetare în Imigrare” (IRF) Washington D.C., Asociatia Koala Reabilitare Auditiv Verbală, Aures Foundation, Biblioteca Judeţeană ASTRA – Sibiu, Asociația Hermes pentru Arta Contemporană (Galeria Calpe) – Timișoara, Complexul Muzeal Național „Moldova” – Iași, Galeria „ATELIER 030202” – București, B-Critic, București FM, IQads, MODERNISM, Propagarta, Revista Cultura, Radio România Cultural, VIVA FM.

Amprenta Sunetului

Proiectul Amprenta Sunetului cuprinde o  serie de zece ateliere on-line dedicate tinerilor hipoacuzici din diferite regiuni ale țării. La proiect participă șaisprezece tineri (între 14-18 ani), purtători de implant cohlear/proteze auditive, care vor fi conduși într-un întreg demers terapeutic de o echipă de profesioniști. În sesiunile săptămânale se vor aplica tehnici de terapie prin joc, dramaterapie, percuție și confecționare de marionete.

Echipa de implementare (dramaterapeut, percuționist, artist păpușar, documentarist, artist vizual) vizează afirmarea identității participanților, exprimarea provocărilor cu care se confruntă cât și îmbunătățirea mecanismelor și strategiilor de reziliență. Documentarea întâlnirilor va fi realizată concomitent cu integrarea produselor artistice și a materialelor video realizate. Etapă finală a proiectului va conduce la realizarea unui film de mediu metraj rezultat exclusiv din contribuțiile tinerilor și reflectând experiențele acestora.

Proiectul Amprenta Sunetului a ajuns la ediția a II-a.

Detalii despre ambele proiecte pe site-ul oficial al asociației VAR Cultural.