Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim,
altă limbă-armonioasă ca ea nu găsim.

 

Ziua Limbii Române a fost un bun prilej pentru scriitorul Iulian Tănase de a-și imagina un savuros dialog. Îl preluăm de pe Facebook, cu permisiunea autorului. Îi mulțumim călduros.

 

Azi e ziua Limbii Române. Am sunat-o mai devreme să îi spun la mulți ani. Nu mi-a răspuns. I-am lăsat un mesaj și m-a sunat ea înapoi.
– Scuze că nu ți-am răspuns, mi-a spus. Vorbeam cu un moșulică de la Academia Română, nici nu i-am reținut numele, m-a plictisit îngrozitor, mi-a tot repetat că mă respectă, dar folosea niște cuvinte și expresii atît de pompoase, că în gura lui sunam fix ca dracu'.
– Era cumva Eugen Simion?
– Nu.
– Nicolae Manolescu?
– Nu, nu, pe ăștia doi îi știu destul de bine, dar nu contează. Zi-mi de tine… Ce faci?
– Ce să fac, mai nimic, te-am sunat să îți spun la mulți ani…
– Mulțumesc frumos…
– Și să îți mulțumesc…
– Pentru ce?
– Ei, știi tu, am petrecut multe nopți împreună…
– Și o să mai petrecem, stai liniștit! Tu mă faci mereu să îi fac pe oameni să rîdă, apreciez asta, deși, dacă îmi dai voie să îți spun, uneori mă faci să fiu de-a dreptul gravă și serioasă.
– Da, asta e, uneori n-am încotro.
– Știi cu cine am vorbit mai devreme?
– Cu cine?
– Cu Cărtărescu.
– Frumos din partea lui că te-a sunat.
– Nu, nu, eu l-am sunat pe el. 
– L-ai sunat să îți spună la mulți ani?
– Hahaha, bine că ești tu amuzant… Nu, l-am sunat să îi mulțumesc, el mereu m-a făcut să arăt bine. Amintește-ți cum arăt în „Levantul“, de exemplu.
– Da, acolo arăți foarte bine. 
– Tocmai de aia l-am și sunat pe Mircea.
– Ți-a răspuns?
– Nu. M-a sunat el înapoi și am vorbit puțin.
– Altfel, ești bine?
– Nu foarte bine. Uită-te și tu puțin pe Facebook să vezi cum mă vorbesc oamenii și, mai ales, cum mă scriu, e jale, spații aiurea înainte și după semnele de punctuație, tone de virgule între subiect și predicat, nu mai zic de diacriticele lipsă care mă fac să mă exprim ca o limbă retardată.
– Da, dar sînt destui care te scriu și te vorbesc bine, trebuie să recunoști.
– Da, mai sînt cîțiva… Scuze, trebuie să închid, văd că mă sună Klaus Iohannis, și doar am rugat-o pe Limba Germană să nu-i dea numărul meu.

Iulian-Tanase

Sursă foto: www.zi-de-zi.ro

Iulian Tănase s-a născut pe 3 septembrie 1973 la Moineşti, Bacău. A absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti, în 1999, şi Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucureşti, în 2010. A fost redactor la Academia Caţavencu (1997-2010) şi la revista Kamikaze(2010-2011). Din 2004 este realizator programe la Radio Guerrilla.

Dintre volumele publicate în România: Îngerotica (1999), Poeme pentru orice eventualitate (2000), Iubitafizica(2002, 2003, 2013), Sora exactă (2003), Ochiul exploziv (2006), Trusa instalatorului de umbre (2006, împreună cu Dan Stanciu), Abisa (2007), Adora (2009), Cucamonga (2011), Oase migratoare (2011), Teoria tăcerii (2015).

În străinătate a publicat volumele: Balkanische Alphabete (împreună cu Constantin Acosmei şi Vasile Leac), traduceri de: Sabine Küchler, Hans Till şi Ernest Wichner, Wunderhorn, Heidelberg (2009), Aimétaphysique (la science des amours imaginaires), traducere de Valentina Butoescu, Éditions Le Coudrier, Belgia (2010), La Demonadologio, traducere în esperanto de Ionel Oneţ, Eldonejo Bero, Rotterdam (2013).

A coordonat volumul colectiv Pentru Gellu Naum / For Gellu Naum, Editura Vinea/ICARE, 2002. Împreună cu Dan Stanciu, coordonează publicaţia Athanor. Caietele Fundaţiei Gellu Naum.

A participat ca visiting writer la programul International Writers Workshop, Hong Kong (2008) şi, cu lucrări, la London International Festival of Surrealism (2007, 2008). Este prezent cu texte în reviste şi antologii din România, Germania, Austria, Anglia, Statele Unite, Hong Kong, Slovenia, Cehia. A susţinut lecturi publice în China, Hong Kong, Germania, Austria, Italia, Slovenia, România.

În 2009 a primit Premiul Hubert Burda pentru tineri poeţi din Europa de Est (Offenburg, Germania), iar în 2011 Premiul 1+1+1=1 Trinitate / Literatură (Graz, Austria).

Sursă: www.hergbenet.ro